Så har IKEA påverkat Dalarna

Publicerad

Grannkommunerna tappar handel till giganten Borlänge. Det står klart nu fyra år efter IKEA-invigningen och öppnandet av Norra Backa handelsområde.

För fyra år sen öppnade IKEA i Borlänge och tillsammans med ytterligare ett antal butiker på Norra Backa och Kupolen,  skapades då ett av Sveriges starkaste handelsområden.

Sen starten har 1,7 miljoner besökare årligen kommit till möbeljätten.

– Det har gått fantastiskt bra och vi är mycket nöjda med de här fyra första åren. Och jag har fått signaler på att de företag som ligger nära oss här också haft en positiv utveckling, säger Johan Nestor som är varuhuschef på IKEA i BorlängE.

Kraftig tillväxt

Ja, det är ju inte bara IKEA som finns på handelsområdet Norra Backa. De andra större butikerna drar också dit folk – vilket får konsekvenser långt utanför Borlänge.

Handelns utredningsinstitut har genom sitt försäljningsindex visat att Borlänge vuxit mycket kraftigt sen Norra Backa öppnade. Med ett index på 187 ligger Borlänge näst högst i landet, norr om Stockholm. Bara Haparanda har högre index.

TV: Se hela inslaget om IKEA här

Läs även: Butiker flyttar till IKEA-området

Läs även: Ikea kommer till Dalarna – Ikea öppnar i Borlänge julen 2012

Läs även: Forskare: Ikea-etablering ett lyckokast

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer