Annette Bäcker, integrationssamordnare i Älvdalen, berättar hur man jobbar med att integrera flyktingar i kommunen.

Så jobbar Älvdalens kommun med integration av flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Älvdalens kommun tog emot två av de 25 afghanska medborgare som kom till Sverige efter talibanernas maktövertagande i augusti. Nu är det viktigt att de kommer i kontakt med andra från samma land i kommunen, enligt kommunens integrationssamordnare.

De två senaste åren har Älvdalens kommun tagit emot 29 flyktingar, nio stycken väntas att komma under nästa år. Två av de som kommit till kommunen i år är Samana och Mohammad Ali, som flydde från Afghanistan.

– För oss är det en självklarhet att ställa upp när det behövs att ta emot flyktingar, säger Annette Bäcker, kommunens integrationssamordnare.

”Knyter an med andra”

Hon berättar att flyktingarna behandlas som vilka andra medborgare som helst. De får hjälp med att lära känna sin nya hemkommun av andra nyanlända.

 – Det är viktigt att de knyter an med andra nyanlända, helst från samma land, för att underlätta anpassningen i det nya landet, säger hon.

I klippet berättar Annette Bäcker mer om hur man jobbar med att hjälpa flyktingar att känna sig hemma i sitt nya hemland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.