Så jobbar vi med jämställdhet i våra nyheter

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Nyhetsrapportering har historiskt dominerats av män. Redaktionerna förr bestod av manliga reportrar som intervjuade andra män som hade maktpositionerna i samhället.

Nina Funke

Redaktionschef och ansvarig utgivare

När jag anställdes på mitt första reportervikariat på 90-talet, var männen fortfarande i majoritet på många nyhetsredaktioner, men där fanns en tydlig förändringsvilja och det var i denna redaktionella balanssträvan jag senare fick mitt första fasta journalistjobb. 

Sedan dess har mycket hänt både på nyhetsredaktionerna och med innehållet.

Dalarna – Utgivarkrönikor

På SVT jobbar lika många kvinnor som män och i chefsleden är 56 procent av alla chefer kvinnor.

När det gäller innehållet så mäter SVT Nyheter Dalarna antalet kvinnor och män i våra sändningar varje dag. 

För det mesta så lyckas vi med balansen i våra nyhetssändningar i TV. 

På nyhetssajten kan vi fortfarande vara sämre vissa dagar. När vi kikar närmare på varför så är förklaringen att vi har fler nyheter om trafik, olyckor, bränder och brott på sajten. Räddningsledaren som uttalar sig är fortfarande oftare man. 

Sämre balans utan mätningar

En viktig lärdom för oss på redaktionen är att så fort vi slutar att mäta och påminna varandra i vardagen så blir vi sämre på balansen.

Därför mäter vi från och med februari i år innehållet i våra nyhetssändningar – alla dagar. Utmaningarna då? Jo, i vardagen kräver ett jämställt nyhetsinnehåll fortfarande mer jobb av våra reportrar. Oftast är det inga svårigheter för oss att hitta kunniga, engagerade kvinnor som kan svara på våra frågor. Men när kameran åker fram är det fortfarande många som backar.

– Ska du filma? Nej, då tror jag att det är bättre att du intervjuar min kollega Anders, är ett ganska typiskt svar.

Idag, när det är internationella kvinnodagen, så ber vi på redaktionen därför om din hjälp.

Fortsätt att lyfta fram smarta kvinnor i din närhet.

Fortsätt att peppa din kloka, kvinnliga kollega, din dotter eller mamma att ställa upp i den där intervjun i nyheterna. Det gör skillnad i det lilla.

Tack för att du hjälper oss att göra innehållet mer jämställt. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Dalarna – Utgivarkrönikor

Mer i ämnet