Så påverkar vattenbristen din elräkning

Publicerad

Vattenbristen på flera håll kommer ändå sannolikt att påverka elpriset i vinter, även om vattenkraften inte är den enda faktorn som inverkar. Det säger Mats Bengtsson, chef på Dalakraft, ett bolag som köper och säljer el på marknaden,

Han betonar att elpriset är beroende av hur vindkraften och kärnkraften går, och temperaturerna under vintern kommer också påverka hur mycket el som går åt vilket också inverkar på priset. Men han gör bedömningen att priset kommer att stiga.

– Som det ser ut nu med rådande vattennivåer så kommer det att bli en prisökning på 10-15 öre/kWh jämfört med föregående år, givet att alla andra parametrar är lika, säger Mats Bengtsson på Dalakraft.

2016 var vattennivån i oktober ännu lägre än i år, hela nio meter under normalt. Då sköt elpriset i höjden under november månad, men det föll tillbaka och blev mer normalt under resten av den vintern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer