Marie Hjelm, chef för integrationsenheten i Avesta kommun, säger att det varit några hektiska år sedan flyktingkrisen 2015. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Avestas utmaning fem år efter flyktingkrisen: Få fler i arbete

Uppdaterad
Publicerad

Avesta kommun var en av de kommuner i Sverige som tog emot flest flyktingar 2015. Nu, fem år senare, är den stora utmaningen att få fler i arbete.

– När de kommer så många på kort tid till en kommun av Avestas storlek, då blir det ansträngt, säger Marie Hjelm, chef för integrationsenheten i kommunen.

Bland annat blev det under de första åren högt tryck på SFI, Svenska för invandrare. Som mest hade kommunen strax över 500 elever jämfört med 150 i vanliga fall.

Fem år efter flyktingkrisen

Jobben en utmaning

Fem år efter flyktingkrisen så är en av kommunens stora utmaningar att få så många som möjligt i arbete enligt Marie Hjelm.

– Flera av de som kom då är etablerade på arbetsmarknaden men det finns fortfarande en grupp kvar som inte är där än.

Kommunen samverkar med bland annat Arbetsförmedlingen, andra myndigheter och föreningar för att lyckas med detta.

Avesta är dessutom en kommun som har en större andel äldre och yngre i förhållande till de i arbetsför ålder – att få fler i arbeta är därför oerhört viktigt för kompetensförsörkningen.

– Den som kan jobba ska jobba, säger Marie Hjelm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet