Så funkar det – metoden som ska få fler att resa tillsammans. Foto: Anders Hansson SVT

Så ska fler åka kollektivt i glesbygd – Skattungbyn testar ny metod

Uppdaterad
Publicerad

Skattungbyn i norra Dalarna blir först i landet med att prova en ny lösning för att få fler att resa kollektivt. Det handlar om att utnyttja lediga platser i privata bilar och kollektivtrafikfordon som redan är ute och åker på vägarna – tanken är att det ska vara billigt och klimatsmart.

Hur ska kollektivtrafiken på landsbygden bli bättre? Den nöten försöker Svenska miljöinstitutet knäcka och i Skattungbyn pågår nu ett projekt där man försöker tänka nytt. 

För att få fler att åka tillsammans har Dalatrafik, Svenska miljöinstitutet, Skattungbyns byutvecklingsförening och företaget Freelway gått ihop. Resultatet är en app där folk kan lägga upp sina resor och medpassagerare kan boka in sig för att följa med, samtidigt som Dalatrafik lägger ut lediga platser med till exempel serviceresor som passerar Skattungbyn.   

Dalarna – Klimatet i fokus

Åker man privat får man göra upp som vid vanlig samåkning. Och med Dalatrafik kan man åka på månadskortet. 

– Man kan även köpa en biljett i vår app precis som i den vanliga linjetrafiken, säger Susanne Niklasson på Dalatrafik.

Så funkar det – starta klippet för att höra hur systemet är uppbyggt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet