I videoklippet förklarar vi hur verktyget ska fungera och frågar politikern Sofia Jarl (C) varför det behövs. Bilden visar Region Dalarnas nuvarande app ”Min vård”. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Så ska Region Dalarnas alternativ till vårdapparna fungera

Uppdaterad
Publicerad

Idag beslutade regionstyrelsen att Dalarna ska ansluta sig till den nationella upphandlingen av framtidens digitala vårdverktyg.

– Vi ligger efter de kommersiella aktörerna, konstaterar hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Sofia Jarl (C).

När kommersiella nätläkare och vårdappar växte på marknaden orsakade det stora kostnader för vårdcentralerna som behövde betala en ersättning till vårdföretagen varje gång någon från Dalarna använde företagens tjänster.

För att möta den efterfrågan skapade Region Dalarna appen ”Min vård”, som bland annat kan användas för läkarbesök genom videosamtal, sjukintyg och bokning av vissa ärenden.

Region Dalarna

Ska bli en del av 1177:s utbud

Men regionen vill styra ännu fler telefonsamtal och vårdmöten till en digital plattform som Inera håller på att utveckla och upphandla. Därifrån ska patienterna slussas vidare till rådgivning, samtal eller ett fysiskt möte, beroende på vad patienten behöver.

Inera, som även ansvarar för 1177 Vårdguiden, samägs av SKR företag, regionerna, kommunerna. Målet är att allt framöver ska nås genom portalen 1177.se.

Bilden nedan visar plattformens planerade innehåll. I videoklippet förklarar vi hur den ska fungera och frågar politikern Sofia Jarl (C) varför verktyget behövs.

Bilden visar plattformens planerade innehåll. Foto: Inera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet