”Mikroplaster har hittats i olika djur, till exempel djurplankton, musslor, fisk och sjöfågel”, säger Anna Wemming, miljöhandläggare Länsstyrelsen Dalarna. Foto: SVT

Så ska spridning av mikroplaster från konstgräsplaner minska

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning som gjorts på uppdrag av Naturvårdsverket visar att konstgräsmattor är en av de största källorna till utsläpp av mikroplaster. Verket har från och med i år tagit fram en ny vägledning med fokus på att minska miljöpåverkan från konstgräsplaner.

Vägledningen uppmanar de som ansvarar för konstgräsplanerna att på olika sätt förebygga negativ miljöpåverkan vid till exempel underhåll och skötsel av konstgräset.

”Ftalater eller tungmetaller”

Fyllnadsmaterialet som används på planerna, så kallat gummigranulat är så små att de räknas som mikroplaster, och kan utgöra en fara för miljön.

– Majoriteten av granulater som används på konstgräsplaner är gjorda av återvunna bil- och maskindäck. De i sin tur kan innehålla ftalater eller tungmetaller, och det är ämnen som i sig kan ha negativa effekter på miljön, redan vid låga halter, säger Anna Wemming, miljöhandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

”Kan dö av svält”

Enligt Anna Wemming kan man se att mikroplaster ansamlas i näringsväven och påverkar flera djurarter, bland annat vattenlevande organismer.

– Man kan hitta mikroplaster i olika djur, till exempel djurplankton, musslor, fisk och sjöfågel. Det kan ge effekten att om djurplankton äter mikroplaster och tror att det är växtplankton så kan de dö av svält, och det kan få effekter på ekosystemnivå, säger hon.

Den här vägledningen som Naturvårdsverket tagit fram, kommer den göra någon skillnad tror du?

– Ja det tror jag. Den vänder sig både till verksamhetsutövare, alltså de som äger och tar hand om konstgräsplanerna, och till tillsynsmydigheterna. De har tagit fram olika sätt som man kan jobba på för att minska spridningen av granulater till den omgivande miljön både hur anläggningen ser ut och hur man tar hand om dagvatten eller om man har plats för att lägga upp snö vid snöröjning och så vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.