Pendling till jobb och skola, men framförallt tillgängligheten till kollektivtrafik är det flest har åsikter om. Foto: SVT

Brist på pendlingsmöjligheter till jobb och skola väcker ilska

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivtrafiken väcker känslor. I en chatt som SVT Nyheter Dalarna haft öppen under några dagar har över 130 inlägg skrivits. Många handlar om pendling till jobb och skola.

”Behöver vara på arbetsplatsen 7.15. För att åka buss måste jag åka 5.56 och 2 mil i fel riktning då bussen inte stannar på ”min” hållplats. Däremot åker bussen förbi min hållplats!”, skriver signaturen Anita.

”Vi som bor på landsbygden har inget val. Vi måste ha bil, att åka och handla tar hela dan, ändå är det bara 1 mil till affären”, skriver signaturen Irene.

Busstrafiken i Dalarna

”Önskar utökad busstrafik på morgnarna så man kan åka buss till arbetet. Bor på Knutsbo och arbetar på lasarettet.”, skriver Lena Söderbäck.

Att det brister i tillgängligheten är alltså en återkommande åsikt. Men många är också nöjda med busstrafiken. Arbetspendlare mellan Falun och Borlänge och Hedemora och Avesta är några exempel. De som bor mer perifert önskar bättre möjligheter att kunna ta bussen.

Att kollektivtrafiken kostar för mycket är det dock många som tycker, men flera luftar också åsikter om att bussar antingen är överfulla eller går tomma.

”På landsbygden, finns det någon ekonomi att åka runt i byarna med så gått som tomma bussar”, skriver till exempel signaturen Bengtsson.

MISSA INTE: Chatt om kollektivtrafiken under torsdagen

Under torsdagen kommer Abbe Ronsten (S), nuvarande ordförande i kollektivtrafiknämnden, Torsten Larsson (KD), blivande vice ordförande i kollektivtrafiknämnden att tillsammans med representanter från Dalatrafik finnas på plats hos oss för att chatta och svara på frågor som kommit in om kollektivtrafiken. Ställ din fråga nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busstrafiken i Dalarna

Mer i ämnet