Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marit Ragnarsson på Länsstyrelsen Dalarna berättar bland annat vad som kan göras av konsumenten för att bidra till en smartare elanvändning. Foto: SVT

Länsstyrelsen: Elhanteringen och elproduktionen i länet behöver uppdateras

Uppdaterad
Publicerad

Det behövs mer vindkraftsel och bättre överföringskapacitet i näten. Men vi behöver också bli bättre som elkonsumenter. Det var några av budskapen som länsstyrelsen presenterade på vid en konferens om el i länet.

– Vi måste få mer kapacitet i elnätet för överföring av elen, säger Marit Ragnarsson från Länsstyrelsen Dalarna.

På konferensen presenterade hon en ny rapport med rubriken Trygg fossilfri elförsörjning i Dalarna. Att det kan bli så verkade också samtliga medverkande vara överens om. Men det krävs i så fall också att alla aktörer är med och verkar för detta.

Konferensen vände sig till beslutsfattare på kommunal och regional nivå samt tjänstepersoner som jobbar eller ska jobba med den stora energiomställning som samhället är mitt uppe i.

Kommunalrådet i Avesta, Lars Isaksson (S) säger att han blivit medveten om hur viktigt det är att kommunen i sitt planarbete lyfter elnätsfrågorna.

Hör i klippet bland annat Marit Ragnarsson berätta hur man kan bli en smartare elkonsument.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer