Fredrik Forselius, verksamhetschef på ambulansen är nöjd med den satsning som görs: ”Det är precis vad vi föreslagit från verksamheten”. Foto: SVT/Arkivbild

Samtliga partier överens: två nya ambulanser sätts in i länet

Publicerad

En enig hälso- och sjukvårdsnämnd i Landstinget Dalarna har beslutat att sätta in två nya ambulanser i länet. Även flerpatientambulansen kommer att utökas.

Dagambulanserna sätts in i Ludvika och Borlänge. I Mora kommer den flerpatientambulansen som finns att börja köra även på helger under dagtid.

Partierna överens

Förslaget att förstärka ambulansen baserades på en tidigare framtagen rapport. Beslutet som nu tagits var helt i enlighet med förslaget. Samtliga partier i nämnden var överens.

– Nu förstärker vi ambulanssjukvården i hela Dalarna. Det är också väldigt glädjande att alla partier är överens om satsningen och om var ambulanserna ska placeras, säger Elin Norén (S), ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden i ett pressmeddelande.

”Ökar tillgängligheten”

Enligt landstinget har ambulanssjukvården varit ansträngd under en längre tid. När trycket varit hårt i Borlänge och Ludvika har resurser fått tas från andra håll, vilket lett till en dominoeffekt som försvagat ambulanssjukvården totalt sett.

–  Nu tillför vi resurser som ökar tillgängligheten, kortar insatstiderna och bidrar till säkrare och snabbare vård i hela länet, säger Elin Norén.

Från verksamhetshåll är tongångarna positiva till de förstärkningar som nu görs.

– Klart det är glädjande, det är precis vad vi föreslagit från verksamheten, säger Fredrik Forselius, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Dalarna.

Hoppas få bukt med arbetsmiljöproblem

I rapporten beskrivs även problem med arbetsmiljön. Ett exempel som tas upp är att personalen inte hinner äta på utsatt tid. Problemet kvarstår i dagsläget men förhoppningen är att det nu blir bättring.

– Det är ett jättebra tillskott för att komma till bukt med det, säger Fredrik Forselius.

Förhoppningen är att nya ambulanser och personal ska finnas på plats vid årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer