• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Sandviken – Studiecirkel med fokus på invandrare

I Sandviken anordnas för första gången en studiecirkel som vänder sig speciellt till invandrare som vill lära sig mer om det svenska samhället med fokus på barnen och uppfostran.

– Nu har fler invandrare hört av sig och vill vara med, även de som inte har barn, säger Britt-Marie Windemo, som är ledare för studiecirkeln.

Studiecirkeln är ett samarbete mellan bland andra Rädda Barnen, Studieförbundet ABF och SFI, Svenska för invandrare. Intresset har varit över förväntan och de 22 platserna fylldes snabbt. I gruppen finns invandrare från Burma, Irak, Eritrea och Burundi med barn i olika åldrar.

Under våren kommer deltagarna att träffas nio gånger och diskutera i grupper om vilka regler och lagar som gäller för skolan och barnuppfostran i sverige.

– Det är inte lätt att vara förälder vilket land man än kommer ifrån och ska man uppfostra sina barn i en främmande kultur så är det mycket som man behöver diskutera, med andra invandrare och även med svenskar, säger Britt-Marie Windemo.

Eftersom de flesta invandrarna som deltar i cirkeln bara har varit i Sverige en kort tid deltar tolkar vid samtalen, så att deltagarna får diskutera på sitt eget modermål.

-Barnuppfostran är viktigt att prata om då det på många håll råder stora skillnader mellan Sverige och andra kulturer, säger cirkelledaren Britt-Marie Windemo.

– Det är stor skillnad mellan att uppfostra barn i Sverige och i Burma, säger Kyo Poe, en av cirkeldeltagarna.
-I Sverige har barnen mycket större frihet än vad barnen i Burma har, mycket på grund av att Burma är en diktatur, säger Kyo Poe.
-Barnens frihet i Sverige är på gott och ont. Får de för stor frihet lyssnar de inte på sina föräldrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer