De uppmanar till lugn i trafiken med sång Foto: Christine Olsson/TT, SVT

Sänker hastighet med sång

I Stennäset utanför Falun har boende och barn tagit ton mot höga hastigheterna. ”Vi har valt att göra det med musik och barn som sjunger i stället för fartskyltar, poliser och pekpinnar som inte har någon effekt i det här området”, säger Torbjörn Samuelsson som bor i området.

Tillsammans har boende i området spelat in låten Här är det 40, för att uppmana trafikanter som kör genom Stennäset att verkligen hålla hastigheten. Något som inte görs i tillräckligt stor utsträckning i dag enligt dem.

– De lyssnar inte, så vi har en låt som heter ”Här är det 40”, så att de ska lyssna och tänka att det är 40 här, säger Elsa Saxe Persdotter.

LYSSNA MER: Hör hela låten i elektronisk tappning här

Musik har fungerat förut

Att ta till musik för att påverka trafikbeteenden är ett väl beprövat recept. Den som var med vid omställningen till högertrafik kommer kanske ihåg ”Håll till höger” med The Telstars.

På 90-talet anlitades Dr Alban av dåvarande Trafiksäkerhetsverket för att uppmana mopedister att ta det lugnt i trafiken. Och ”Här är det 40” verkar fungera – i alla fall på de som hört den.

– Vi går ju och sjunger på den här låten och man tänker ju på den när man kör också, så jag tror det är ett bra sätt att nå fram, säger Anna-Maria Segeblad.

Se ett längre inslag om sången här nedanför – och hör lite äldre ”effektiva” låtar!

”Här är det 40” Foto: SVT

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer