Hur drabbas Säters handlare?

Publicerad

Borlänge kommun kommer att dra en vinstlott i och med IKEA:s etablering. Ny forskning visar att där möbeljätten etablerar sig ökar både omsättning och sysselsättning.

Ny forskning visar att där möbeljätten etablerar sig ökar både omsättning och sysselsättning.

Bara drygt två och en halv mil söder om Kupolen och det nya köpcentrum runt IKEA finns Säter. En småstad och kommun som också på ett eller annat sätt kommer att beröras av öppningen av IKEA. Här har det aldrig varit någon tvekan om vad som krävs för att inte bli förlorare när det nya möbelvaruhuset öppnar.

– Vi kommer aldrig att kunna slå Kupolen- och IKEAområdet i mångfald och antalet butiker, för vi har inte det här i lilla Säter. Men jag hoppas att vi kan erbjuda det personliga och bra service, säger köpmannaföreningens ordförande tillika optikern i Säter, Per Petersson.

– Det blir en utmaning att dels få Säterborna att stanna kvar och handla här, men också att få hit nya kunder, konstaterar Sussie Sedig Hamp, som äger en klädbutik i Säter.

Kräftgång för handeln i Säter

Säter har i dag en mängd olika butiker som lockar kunder både från Säter och utifrån. Men de senaste decennierna har handeln gått kräftgång, precis som i de flesta andra kommuner i Dalarna. När det gäller sällanköpsvaror, alltså kläder, inredning och elektronik är det är bara Borlänge och Mora som lyckas både sälja motsvarande så mycket som kommuninvånarna klarar av att konsumera och dessutom locka kunder från andra kommuner. Det visar en granskning som SVT gjort av det så kallade försäljningsindexet för handeln.

Precis tvärtom är det i resten av Dalarna där försäljningen inte ens motsvarar befolkningen i kommunen, här åker kommuninvånarna i varierande grad till andra kommuner för att handla. Och värst är det i småkommunerna.

”Kupolen bör passa sig- inte Säter”

Bland de kommuner som ligger nära Borlänge kan nämnas att Gagnef, knappt har någon sällanköpshandel kvar över huvudtaget. Och i Smedjebacken har den totala handeln minskat mest i hela Dalarna – nästan 40 procent på 20 år. Kommunen har påverkats negativt av konkurrensen från Kupolens köpcentrum i Borlänge sedan det byggdes på 90-talet. Den konkurrensen känner förstås även Säter av, men här ser man också möjligheter.

– Vi är jätteglada att IKEA etablerar sig, men inser samtidigt att vi måste förvalta det vi har, säger näringslivschefen Helena Åkerberg Hammarström och menar att man måste bli bättre på att visa upp staden och kombinera Säter som handelsstad som besöksmål bland annat.

– Vi måste visa att vi är det småskaliga alternativet. Det här gör sig inte självt, alla måste upp på tå och jag vet att handlarna diskuterar och funderar på hur man ska möta det här, fortsätter hon.

Ett stenkast från näringslivskontoret finns damklädesbutiken Femminile som just flyttat till större lokaler och inte låter sig skrämmas av IKEA -öppningen.

– Man måste ju satsa, man måste visa sig från sin bästa sida, säger Elisabeth Petersson, en av delägarna i butiken.

– IKEA-öppningen är en stor sak, men jag tror att människor behöver och vill ha mer småskalighet. Man vill strosa i vackra miljöer och handla i unika butiker och på caféer. Allt det har vi i Säter och det kommer att bli mer, tror butikens andra delägare Sussie Sedig Hamp.

Optikern per Petersson sticker ut hakan och menar att det nog är Kupolen som bör passa sig snarare än Säter.

– Visst är jag rädd för Ikea, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Men jag tror faktiskt att Kupolen ska vara räddare, jag tror att folk kommer att ha svårt att ta sig gående dit från Ikea, menar han.

– Men, jag ska ändå skärpa mig och se till att folk hittar hit till Säter, avslutar Per Petersson.

TV: Se inslaget från 2013 om Ikeas etablering i Borlänge och påverkan på grannkommunerna här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#svthelasverige

Mer i ämnet