I Malung-Sälen satsas det stort på infrastrukturen: Det byggs en ny flygplats, en ny järnvägslinje och tre stora vägprojekt planeras . Foto: Patrik Qvicker,SVT

Satsar 1,6 miljarder på bättre transporter – ändå vill kommunen ha mer

Publicerad

I Malung-Sälens kommun pågår just nu bygget av en ny flygplats, en ny järnvägslinje och dessutom planeras tre av länets största vägprojekt i samma kommun.

Det är Dalarnas hittills största satsningar på infrastruktur på totalt mer än 1,5 miljarder kronor.

Ändå kämpar nu kommunledningen för att få pengar till ytterligare ett stort vägprojekt.

När jobbet nu har startat med att bygga upp den nedlagda järnvägslinjen mellan Malungsfors och Malung, står det helt klart att Malung-Sälens kommun i dag är den stora vinnaren i Dalarna när det gäller satsningar på infrastruktur.

Bygget av nya stora charterflytplatsen i Sälen pågår och när båda de här projekten är klara om ett par år så har det investerats nära 1,2 miljarder kronor.

Alltså – ny flygplats och ny järnvägslinje – i en och samma kommun.

Hans Unander (S). Foto: Patrik Qvicker, SVT

– Det är klart att det känns bra som kommunalråd. Men det här är viktiga investeringar. Järnvägen för skogsindustrin och flygplatsen för besöksnäringen, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Rekordsatsningar

Det här är redan rekordsatsningar på infrastruktur gällanade Dalarna, men för Malung-Sälens kommun handlar det om ännu mer.

Till våren startar ett av de kommande årens största vägprojekt i länet, när en helt ny sträckning byggs förbi flygplatsen i Sälen. Något som är helt nödvändigt när nya landningsbanan byggs över den nuvarande vägen.

Vägbygget till Rörbäcksnäs är beräknat till nära 130 miljoner kronor.

Ytterligare två stora projekt

I de kommande årens planerade vägsatsningar i Dalarna finns ytterligare två stora projekt som rör Malung-Sälens kommun.

Det handlar om den segdragna tänkta ombyggnationen av riksvägen mellan Tandö och Bu söder om Lima. Ett bygge som väntas kosta drygt 130 miljoner kronor.

I planen finns också en storsatsning på att göra om den tungt trafikerade Vasaloppsvägen. Den går visserligen delvis inom Älvdalens kommun men trafiken där går mestadels till och från Malung-Sälens kommun. Det bygget beräknas kosta runt 210 miljoner kronor.

Risk för missnöje

Totalt för de tre vägarna handlar det alltså om ytterligare nästan en halv miljard kronor.

 – Det här visar ju bara att det under lång tid varit eftersatt med vägunderhållet i vår kommun. Besöksnäringen gör ju stora investeringar nu och då måste ju finnas möjligheter att ta sig hit på ett bra och säkert sätt, säger Hans Unander.

Men när nu nästan hälften av de pengar som ska ska satsas på vägar i länet de närmaste åren planeras i en och samma kommun – så finns det ändå förstås en risk att andra kommuner är missnöjda.

 – De kanske är det just nu men tidigare är det ju vi som har fått avstått för att andra kommuner ska satsa. Det här är rimliga investeringar, säger Hans Unander (S).

Kämpar för ännu ett vägbygge

Trots att kommunen verkar ha dragit vinstlotten den här gången så kämpar nu kommunledningen den här veckan ända upp till regeringsnivå för att få igenom ännu ett stort planerat vägbygge. Unander har själv uppvaktat ansvarig minister för satsningar på europavägarna.

Nu handlar det om bygget av en ny väg förbi Yttermalung – hårt belastad också den av turisttrafiken.

 – Besöksnäringen hos oss omsätter tre miljarder kronor om året, då behöver ju människorna från storstäderna komma hit och då behöver vi ha bra kommunikationer, säger Hans Unander (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.