Satsar mot OS med Sargon

Uppdaterad
Publicerad

Hon har slitigt i många år för att komma dit hon är. Det har börjat lossna för ryttaren Lina Andersson från Sundborn, som gett sig själv bästa möjliga förutsättningar för att nå målet: OS 2020 i Tokyo.

– Självklart är det en dröm att kunna representera Sverige i OS om fyra år, säger Lina Andersson.

Hon började rida redan som treåring och flyttade som femtonåring hemifrån för att jobba för OS-ryttaren Minna Telde, också hon från Dalarna. Efter många långa år har hon nu tagit sig till en internationell nivå inom dressyr. Mycket tack vare en häst som hon vuxit upp med.

– Han är min bästa vän och har hängt med i vått och torrt, säger Lina om elvaårige Sargon, vars mamma köptes av Linas mamma på exekutiv auktion för ett tjugotal år sedan.

I fjol tävlade Lina för första gången i en Grand Prix-tävling och var med om att ta brons i lag-sm. Hon tog också ett flertal internationella placeringar.

Ett stipendium har gjort det möjligt för henne att träna i Holland för OS-tvåan i dressyr Adelinde Cornelissen. Annars bor hon i Skåne. Men i sommar är hon på hemmaplan vilket både hon och Sargon uppskattar.

– Han står som ett ljus i hästtransporten ända från Skåne, men varje gång vi svänger in här på grusvägen till gården så hör man bam bam bam! från transporten. Då vet han att han är hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.