Susanne Norberg (S), kommunalråd i Falun och Isak Andersson, ordförande i Dalarnas studentkår. Foto: SVT/Tobias Enmark

Studentkåren vill se satsning på bostäder

Publicerad

Snart drar höstterminen igång på Högskolan Dalarna och därmed problemen för många studenter att hitta bostad. Till skillnad från tidigare år finns nu en avsiktsförklaring från Falun och Borlänge kommuner, där de kommunala bostadsbolagen förbinder sig att lämna en bostadsgaranti. Men studentkåren menar att det är dags att börja leverera.

Avsiktsförklaringen gjordes av Falun och Borlänge i samband med att samlokalisering av Högskolan Dalarna utreddes. Dokumentet undertecknades den 30 augusti förra året av Faluns och Borlänges kommunalråd.  

Nu vill studentkåren i Dalarna veta vad det här innebär i praktiken och vad avsiktsförklaringen egentligen är värd. 

Studentföreningen: Dags att leverera 

- Tyvärr så känns det väldigt vagt och lämnar ganska mycket att önska. Båda kommunerna säger att man vill bygga mer, man säger att man ska göra det, men man säger inte när eller i vilken omfattning. Då hade man kunnat önska att man får någonting nu, säger Isak Andersson, vice ordförande i Dalarnas studentförening. 

- Det har snart gått ett år sedan avsiktsförklaringen skrevs under, så nu är det dags att leverera någonting, kan vi tycka. 

I avsiktsförklaringen står bland annat följande: 

”De helägda kommunala bostadsbolagen Kopparstaden AB och AB Stora Tunabyggen är beredda att i nära dialog med högskolan utöka antalet studentbostäder. 

Kopparstaden AB och AB Stora Tunabyggen har förbundit sig att lämna en bostadsgaranti i enlighet med de önskemål som framförts av högskolan.” 

Kommunalrådet: Vi har ett jobb att göra 

Men vad innebär dessa utfästelser i praktiken? Faluns kommunalråd Susanne Norberg (S) som skrivit under avsiktsförklaringen tillsammans med Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S) menar att den är mycket värd: 

– Vi har ett jobb att göra med utvecklingen av högskolan Dalarna, så jag tycker det är viktigt att vi så gott vi kan följer det material vi har att jobba utifrån. 

Men när ni skrev under det här – fanns det ett syfte att sätta större tryck på frågorna och inte bara göra en allmän, vacker formulering? 

– Absolut! Vi i kommunerna har ett samarbete med studentkåren, vi får veta hur behoven ser ut och där måste vi utvecklas tillsammans alla kommuner i hela länet för Högskolan Dalarnas bästa. 

Ni har ju förbundit er att lämna en bostadsgaranti  – är det dags att leverera nu? 

 – Vi jobbar ju inte direkt så med bostadsgarantin, däremot är det viktigt att vi har den täta dialogen med studentkåren, högskolan och ser hur behoven ser ut, hur mycket lägenheter behöver det tas fram? säger Susanne Norberg och fortsätter: 

”Har många privata fastighetsägare”

– Sedan ser ju behoven olika ut – är det lägenheter eller rum i korridor? Bostadskoordinatorn har också kontakt med privata fastighetsägare, för det är ju inte bara kommunen som levererar lägenheter, vi har ju många privata fastighetsägare också. 

Men vad är bostadgarantin värd? 

 – Det är väl framförallt att man ska känna att här finns det möjlighet att få en bostad och att man kan känna sig trygg i det. 

Isak Andersson på studentkåren skulle gärna se mer konkreta mål.  

– Man hade kunnat önska att det handlade om en tidsperiod – till exempel att kommunerna inom två år ska ha en bostadsgaranti som fungerar, säger han. 

Gävle erbjuder alla studenter bostad 

 Studentkåren i Dalarna ser med stort intresse på den bostadsgaranti som finns för studenter i Gävle: 

– Där har de en bra bostadsgaranti där varje student erbjuds en bostad innan terminsstart. Vi hade gärna sett något liknande här.  

 Vad gäller byggande av studentlägenheter ser Isak Andersson ändå positivt på läget: 

– Tunabyggen har sagt att de kommer att börja bygga till hösten, det ser vi väldigt positivt på, vad gäller Kopparstaden så ser det ut som om en del nya bostäder ska stå klara till hösten 2019. 

Finns underlag att bygga fler bostäder

Efter första antagningen har Högskolan Dalarna 2.000 färre sökande än förra året, en minskning med 16 procent. Kårens boendekoordinator jobbar för fullt för att hjälpa blivande studenter att flytta till Falun och Borlänge. 

 – Majoriteten av alla studenter kommer att få en bostad, men vi ser att det finns ett stort underlag för kommunerna att bygga mer. Boendet är pusselbiten som vi vill åt för att hela region Dalarna ska kunna leva och fortsätta att utvecklas, säger han. 

Vad vill du hälsa kommunpolitikerna? 

– Det är dags att vi ser utveckling i det här arbetet och att de tar till sig av innehållet i avsiktsförklaringen. 

Susanne Norberg (S) vill se mer diskussion om bostadsfrågan för studenterna i regionen och välkomnar studentkåren att trycka på om löftena om bostadsgaranti och nybyggande i avsiktsförklaringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.