Varför går Sverigedemokraterna hem så stort just i Dalarna? Hör statsvetarens förklaring i klippet ovan. Foto: Niklas Hermansson, SVT

SD framåt i alla dalakommuner – S backar

Publicerad

Sverigedemokraterna går starkt framåt i samtliga dalakommuner i EU-valet. Samtidigt backar Socialdemokraterna i alla kommuner.

Sverigedemokraterna kan titulera sig som de stora vinnarna i EU-valet i Dalarna. Partiet går starkt framåt i samtliga kommuner och landar på totalt 19,3 procent för hela länet. Mest ökar partiet i Älvdalen där man går upp 13,5 procentenheter jämfört med förra EU-valet. SD är nu största parti tre kommuner och i Rättvik är man i stort sett jämnstora med S.

S bakåt i samtliga dalakommuner

Liberalerna rasar rejält och får ses som de stora förlorarna. Men också Socialdemokraterna rasar i samtliga dalakommuner. Störst är raset i Älvdalen där man tappar 11,3 procentenheter och blir omkörda av SD som nu är största parti med 29,6 procent jämfört med S 24,1 procent.

Största parti

Även i Malung-Sälen och Orsa är SD nu största parti i Eu-valet. I endast fyra kommuner, Borlänge, Gagnef, Leksand och Falun når SD inte över 20 procent. I Falun gör man sitt sämsta resultat med 13,6 procent. Men även detta är en ökning med 4,8 procentenheter mot förra valet.

Varför går Sverigedemokraterna hem så stort just i Dalarna? Hör statsvetarens förklaring i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer