Foto: SVT

SD:s tomma stolar avgör Hedemoras politiska styre

Uppdaterad
Publicerad

Den blocköverskridande majoritet som styrt Hedemora kommun den gångna mandatperioden backade i valet, men på grund av att Sverigedemokraterna kommer att ha tomma stolar kan de tre partierna behålla makten.

– Det blir stabilt för kommunen att vi fortsätter.

Så kommenterar centerpartiets kommunalråd Kristina Lundgren dagens besked om att det blir ett fortsatt blocköverskridande styre i kommunen.

S, V och C tappade sammanlagt tre mandat i Hedemora efter valet. Samtidigt ökade Sverigedemokraterna med två mandat – men de två stolarna kommer att stå tomma i brist på sd-politiker. Det gör att den tidigare majoriteten kan behålla sin makt och styra i majoritet. 

– Om de inte hade haft tomma stolar hade vi varit tvungna att göra en annan överenskommelse, säger Kristina Lundgren.

Kristina Lundgren (C). Foto: SVT

Partierna överens

De tre partierna har gjort ett samverkansavtal där de kommit överens om vilken politik de vill bedriva de kommande fyra åren.

Några av de konkreta saker partierna enats om är:

• Oförändrad skatt

• Byggen av trygghetsboenden i Hedemora, Långshyttan och på sikt andra orter i kommunen

• Bättre tillgänglighet i kollektivtrafiken för folk i glesbygd

• Bättre företagsklimat – fokus på näringslivet

• Satsningar för att locka fler turister till kommunen

• Mer spontanidrott – bland annat genom fler utegym

”Måste satsa för att locka fler”

Vad ska ni få pengarna ifrån?

– En del av dessa satsningar är redan påbörjade – vi har inte satt några jätteinvesteringar än. Men det är viktigt att titta på vad vi har för att använda de pengarna på bästa sätt och vi prioriterar att se till att ha ekonomin i balans. Men man måste också satsa för att kunna locka hit fler invånare till kommunen, vilket ger inkomster, säger Kristina Lundgren.

Socialdemokraternas Ola Gilén och Centerpartiets Kristina Lundgren kommer att fortsätta som kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.