Svenskarna äter fem miljoner semlor på fettisdagen. Foto: Frida Liljequist, SVT

Idag mumsar svenskarna i sig fem miljoner semlor

Uppdaterad
Publicerad

Många har inte kunnat vänta, men nu är fettisdagen här.

I Sverige säljs 45 miljoner semlor per år och försäljningen av de gräddfyllda bakverken är nu på topp.

För ett par år sedan besökte vi nu nedlagda Skyttepaviljongen uppe på Lugnet i Falun där det bjöds på semmelbuffé, med tio olika sorter.

Här nedanför bjuder vi på ett traditionellt recept för semmelbaket!

Recept: Så bakar du semlor

Vetedeg

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker

Hemgjord mandelmassa, 500 g

  • 250 g sötmandel
  • 2 1/2 dl strösocker

Så gör du

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar.
  6. Skålla och skala mandeln.
  7. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  8. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

Utbakning

  1. Dela degen i 18 bitar och forma dem till runda bullar.
  2. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  5. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Låt svalna.
  6. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  7. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  8. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.