Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bokstavskrångel ligger bakom den lite skrala trafiken till den nya flygplatsen i Sälen under den första vintern. Hör Gunnar Lenman, vd för Scandinavian Mountains Airport, berätta mer. Foto: Patrik Qvicker, SVT

Sen kod ger trög start för nya flygplatsen i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Den nya flygplatsen i Sälen kommer bara att vara öppen tre dagar i veckan under tre vintermånader den här första säsongen.
Och den tröga starten beror enligt flygplatsbolaget på – tre bokstäver.
 - Vi fick vår boksstavskod så sent så att många flygbolag inte hann med oss, säger Gunnar Lenman, vd för Scandinavian Mountains Airport.

Det var ett enormt intresse med långa köer i ankomsthall och gateområde när den nya flygplatsen i Sälen visades upp för allmänheten i helgen.

Omkring 2500 personer besökte flygplatsens öppet hus, men när den väl öppnar på riktigt i slutet av december kommer den bara vara i drift tre dagar i veckan under tre vintermånader.

Bokstavskrångel

Och den lite tröga starten beror på formellt krångel.

 - Vi fick bokstavskoden SCR först under sommaren och en sådan kod måste alla flygplatser ha för att man ska kunna lägga ut flygningarna. Många flygbolag hann inte med oss helt enkelt, säger Gunnar Lenman.

Det blir alltså fyra dagar i veckan inga flygningar alls i Sälen. Trots högsäsong. Totalt kommer 200 plan kommer att landa där fram till slutet av mars och som mest blir det sammanlagt 40.000 resenärer.

Bara två reguljära flygbolag kommer att trafikera flygplatsen första vintern, BRA med några inrikeslinjer och SAS med turer från Danmark och Storbritannien, men sedan förväntas alla utländska charterturister att komma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet