Foto: Scanpix

Sexförbud för asylsökande ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

Ett generellt sexförbud, trots att alla boende är över 15 år, och flickor som inte får låsa om sig när de har pojkbesök – det är några av de regler som kritiseras på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Bollnäs.

Det var vid en oanmäld inspektion på ett boende i Bollnäs för ensamkommande flyktingbarn i åldern 15-18 år som IVO (Inspektionen för vård och omsorg) upptäckte sexförbudet.

Olika regler för flickor och pojkar

Enligt IVO inskränks de boendes rätt till en privat sfär på flera sätt.
Boendet har ett generellt förbud mot sex, trots att de nio boende är femton år eller äldre.
Flickor får inte stänga och låsa dörren om de har pojkbesök på rummet.Pojkar, å andra sidan, får både stänga och låsa dörren om de har flickbesök.
Boendet har gett personalen rätt att när som helst gå in på de boendes rum utan att knacka.
Alla regler gäller utan att man har inhämtat ungdomarnas samtycke.

Inte lagligt

Föreståndaren för boendet har försvarat reglerna med att de finns så att ingen ska fara illa och för att minimera riskerna för anklagelser om sexuella övergrepp.

Socialtjänstlagen tillåter inte att ett HVB-hem begränsar ungdomars liv med tvång på det här viset, konstaterar IVO, och påpekar att ungdomarna har rätt till att själva bestämma över sina personliga förhållanden så länge inte någon skadas.

Man påminner också om att sex är lagligt när någon har fyllt femton och noterar att HVB-hemmets sexförbudsregler helt förbiser eventuella samkönade relationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer