Foto: SVT

Siljans chark ansöker om konkurs: ”Det är en tung dag”

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år med dålig lönsamhet meddelar nu Siljans chark att företaget ansöker om konkurs. Styrelseordförande Jan Forsell vill också betona att coronapandemin inte är orsaken.
– Det är jättetråkigt att vi hamnar i den här situationen. Det är en tung dag, säger han.

Siljans chark har under de senaste åren haft stora problem med lönsamheten och den negativa trenden har fortsatt under 2020 trots att man vidtagit åtgärder. Likviditeten är nu ytterst ansträngd och därför ansöker man nu om en konkurs för företaget.

– Sedan 2014-2015 har vi gått minus varje år. Vi har har gjort massa åtgärder, men inte lyckats få lönsamhet. Det blev en skillnad när Scan hoppade av vid årsskiftet. De ägde oss till 42 procent. De skrev av en del skulder, vilket var bra, men fattas det pengar i plånboken så hjälper inte det, tyvärr, säger Jan Forsell.

Konkursförvaltare har tagit över – 85 anställda berörs

En konkursförvaltare har nu tagit över och leder arbetet, berättar Forsell. Målsättningen är att man ska fortsätta med driften och att de omkring 85 anställda ska kunna fortsätta jobba. Bolagets årsomsättning har uppgått till omkring 200 miljoner kronor och verksamheten bedrivs dels i slakteriet på Ickholmens gård i Vikarbyn, och dels i charkfabriken i Mora.

– Förhoppningen är att han ska kunna hitta en ny ägare som kan köpa oss och fortsätta driften, säger Jan Forsell och fortsätter:

– Vi har letat nya ägare under våren, men så länge verksamheten går minus är det inte lätt. De vill inte gå in och betala gamla skulder, såklart.

”Hoppas merparten får ha jobbet kvar”

Personalen har informerats under dagen och det har varit jobbigt, berättar Forsell.

– Det är klart att det är jobbigt. Samtidigt är det jobbigt när vi gått back varje år. Nu får vi ta nya tag tillsammans och hoppas att merparten får ha jobbet kvar. Vi hoppas att det ska komma något gott ur det här så att vi får tillbaka varumärket. Det betyder mycket för lantbrukare och för regionen med arbetstillfällen och för naturen och allt som har med djuren att göra. Det är viktigt att slakteriet finns, säger han.

”Kan inte skylla på coronapandemin”

Styrelseordföranden vill också betona att det inte är coronapandemin som ligger bakom att man nu ansöker om konkurs.

– Den underlättar ju inte, men vi ska inte skylla på den. Än har vi i matindustrin varit förskonade. Folk måste ju äta. Det finns branscher som har det mycket värre. Men det är ju en stor osäkerhet framåt som gör att det blir osäkert, avslutar Forsell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer