Foto: TT

Sista chansen byta bort Selma

Uppdaterad
Publicerad

De gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna kan ännu lösas in på vissa bankkontor – men i dag, onsdag, är sista chansen.

Mot en avgift på 100 kronor kan man även senare växla in gamla sedlar genom att skicka dem till Riksbanken, men då kan man tvingas redogöra för varifrån pengarna kommer. Riksbanken kan också enligt penningtvättslagen begära att kvitton och fakturor visas upp.

Ungefär 82 procent av de gamla sedlarna har hittills kommit in till Riksbanken, men sedlar värda 1,3 miljarder kronor finns ännu i plånböcker, sparbössor och byrålådor. Sammanlagt – utifrån finländska erfarenheter vid övergången till euro – hoppas banken att 85–90 procent av sedlarna ska lösas in.

– Men det skiljer sig förstås mellan valörerna. Vi har redan fått in en stor andel av tusenlapparna: 92 procent, säger Christina Wejshammar, avdelningschef på Riksbanken till TT.

I oktober introduceras även de nya 100- och 500-kronorssedlarna. De gamla versionerna av dessa valörer kan användas fram till nästa sommar, den 30 juni 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.