”Runn sticker ut när det gäller antal larm” – Hör stationsbefälet Erik Embretsen om vad som orsakar sjölarm i Dalarna Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Sjölarmen ökar i Dalarna: ”Fler oerfarna har köpt båt”

Uppdaterad
Publicerad

Sjöräddningen i Dalarna har den här sommaren ryckt ut fler gånger än under hela förra året. Anledningen tros vara att många oerfarna har lockats till sjölivet under pandemin.

Hittills den här sommaren har Sjöräddningssällskapet ryckt ut på 36 larm i framförallt Runn, Siljan och Barken. Under hela förra året larmades man ut 35 gånger.

Det handlar om hjärtstopp och drunkningar men också väldigt många larm som hade kunnat undvikas om båtägarna varit bättre förberedda och utrustade enligt Sjöräddningen.

– De största felen man gör är att man inte planerar sin rutt, man har inte med tillräckligt med bränsle, man har inte sjökort i båten eller flytväst, säger Erik Embretsen, stationsbefäl på Sjöräddningen i Siljan/Runn.

Ökat båtintresse

Sjöräddningen har haft en räddningsstation i Dalarna sedan 2017 och är alltså relativt nya i området.

– Det är klart att larmen ökar i takt med att båtägare får kännedom om att vi finns. Men jag upplever ändå att det sker fler incidenter på sjöarna som kan vara kopplade till ökat båtintresse, säger Erik Embretsen

I klippet nedan ger han sina bästa tips för den som ska ge sig ut på sjön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.