Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Skistar grävde ur en myr för att göra en vattendamm i Tandådalen i Sälen, fick de återskapa en ny på ett annat ställe. Länsstyrelsen berättar mer i klippet om vad kompensationsåtgärder är och hur de kan göras. Foto: Skistar

Skidföretaget återställer myrmarker i Sälen – Länsstyrelsen: ”Ovanligt stor kompensation”

Uppdaterad
Publicerad

När Skistar anlade nya vattendammar i Sälen för att säkra snöproduktionen, blev de tvungna att göra kompensationsåtgärder – alltså återskapa natur i närområdet efter de ingrepp som gjordes med byggnationerna.

– Det är ovanligt med stora åtgärdskompensationer, men å andra sidan var det ett stort projekt som Skistar gjorde med vattendammarna, säger Carina Nordlander, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Kompensationsåtgärder är något som kom till i samband med miljöbalken år 1998. Målet är att ersätta naturvärden som går förlorade i samband med till exempel byggnationer. Om kompensationsåtgärder behövs och hur omfattande de ska vara beror bland annat på artrikedomen i området och hur stora ingreppen i naturen varit.

Återställt myrmark i naturreservat

Skistar har återställt myrmark i naturreservatet i Norra Transtrandsfjällen kring Öjskogsfjället, vilket är en slags kompensation för de naturvärden som gått förlorade i samband med bygget av vattendammar.

Vad kan en kompensationsåtgärd mer vara och var ska den göras? Se mer i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.