– Det är inget som är obligatoriskt för uppfödare, men man kan gå en utbildning som hunduppfödare, säger Hans Rosenberg, Foto: TT Bild

SKK: Akutvård för djur viktig fråga men inget krav

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT Dalarnas reportage om att få djurägare vet hur man gör hjärt-lungräddning på sina djur har frågan om det finns några krav att hunduppfödare ska kunna det, lyfts. Men svaret från SKK är nej.

– Det är inget som är obligatoriskt för uppfödare, säger Hans Rosenberg, SKK, men berättar att man på frivillig basis kan gå en utbildning som hunduppfödare.

Svenska Kennelklubben höll för knappt två månader sedan en utbildning för personalen på kennelklubben. Då fick ungefär 80 personer lära sig hur man bör agera vid akuta tillfällen.

– Det var väldigt många som ställde upp. Det var nyttigt och skulle behövas göra fler gånger, säger Hans Rosenberg.

”Viktig fråga – vi står oftast handfallna”

Frågan om det idag finns några regler eller krav på att hunduppfödare skall kunna nån form av livräddande åtgärder så är svaret nej.

– Men det är en viktig fråga, både för människor och djur. Vi står ju ofta handfallna om man inte har rutin och är osäker hur man ska göra i en akut situation. Kunskap är aldrig fel.

Ungefär 70 instruktörer i Sverige

Hans Rosenberg berättar också att SKK samarbetar med Svenska Jägareförbundet och de anordnar tillsammans kursen ”Vård i det vilda” där man får lära sig akutvård för både människan och hunden.

– Det finns ett 70-tal instruktörer runt om i Sverige och det kan både vara hunduppfödare, andra privatpersoner eller jaktlag, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.