Foto: SVT

Skogen hotas av avverkning

Uppdaterad
Publicerad

I skogen utanför Ludvika kämpar bland andra kommunen och Naturskyddsföreningen för en bit skog som hotas av avverkning.

Det handlar om 13 hektar kalkbarrskog nordväst om Norrvik vid tjärnen Trollputten.Området var tilltänkt som naturreservat men blev aldrig klassat som det. Där växer bland annat flera speciella svamparter som hotas när skogsägaren nu beslutat att börja avverka skogen.

”Akut läge”

– De här arterna har minskat så mycket att det är akut. Vi har ungefär 10 platser i Dalarna men det här är den i särklass största och bästa platsen, säger Jan-Olof Hermansson som är kommunekolog på Ludvika kommun och en av dem som länge kämpat för att skogen ska få finnas kvar.

Margareta Wikström från Naturskyddsföreningen tillägger:

– Sådana här småfläckar med så kallad gammelskog, eller naturskog, eller skog som aldrig varit kalavverkad är oerhört viktiga för att vi ska ha en chans över huvud taget att klara den biologiska mångfalden.

Kämpar för att bevara skogen

Beslutet att avverka skogen togs redan för två år sedan, och sedan dess har bland annat Ludvika kommun och Naturskyddsföreningen i Dalarna kämpat på olika sätt för att området ska kunna bevaras. Bland annat försökte man redan 2010 få området klassat som naturreservat, men länsstyrelsen tyckte att området var för litet. Hoppet står nu och faller med att staten går in och köper skogen av skogsägaren, som i dag tröttnat på att vänta och beslutat att börja avverka.

”Tycker inte att skogen är värd att skydda”

Och i morse rullade maskinerna in i skogen för att påbörja avverkningen, men på eftermiddagen drogs de tillbaka av skogsägaren. Varför vill han inte avslöja och inte heller när avverkningen kommer att fortsätta. Men en sak är säker, åsikterna om skogen går isär.

– Vi tycker inte skogen är värd att skydda, säger skogsägaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.