Så här ser det ut när skogen bränns vid Haftahedarna. Boende i området kan uppleva kraftig rök. Foto: Anders Heurlin

I dag eldas skogen – för blommornas skull

Uppdaterad
Publicerad

I dag tänder Länsstyrelsens naturvårdsenhet på ett fem hektar stort skogsområde väster om Äppelbo, i Malung-Sälens kommun. Boende i området och förbipasserande kan drabbas av kraftig brandrök från lunchtid och fram till kvällen.

Eldningen görs som en del i Lifetaiga-projektet, ett till viss del EU-finansierat skogsvårdsprojekt som främst går ut på att bränna skog. Skog som tidigare eldhärjats naturligt men som nu behöver lite hjälp på traven.

– Idag saknas naturlig brand i de svenska skogarna så som det var förr. Det här gör vi för att skapa en ljus och öppen tallskog, säger Anders Heurlin, projektledare.

Foto: Google Maps

Området som ska brännas ligger vid Haftahedarna och är fem hektar stort. En liten bränning enligt Anders Heurlin:

– Det här området ligger på sandig mark och här finns arter som gynnas av skogsbrand, mosippan till exempel. Man eldar bort det gamla växtlagret som finns under mossan och då kan sanden blottas och mosippan gro.

Totalt jobbar tolv personer med bränningen under dagen och sedan tar ytterligare personer över efterarbetet. Är vädret torrt och varmt kan det ta upp till två veckor innan skogsbranden anses helt släckt.

– Vi brukar säga tre dagar efter att man sett den sista röken, då är det klart, säger Ander Heurlin.

Se ett inslag om när den fridlysta Mosippan inventerades i Dalarna här!

Tio arter som gynnas av skogsbrand

Raggbock

Mosippa

Brandnäva

Spillkråka

Nipsippa

Goliatmusseron

Rökdansfluga

Tretåig hackspett

Brandskiktsdyna

Grov tallkapuschongbagge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.