• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Niko Ago/SVT.

Skogsägaren i Vikarbyn uppgiven efter nedskräpning: ”Vi har fått plocka säckvis med sopor”

Uppdaterad
Publicerad

Glas, plast och matrester – som en soptipp mitt i skogen. Så beskriver skogsägaren Jan-Erik Westlund från Vikarbyn, Rättviks kommun, en del av sin skog. Och samtidigt som han upprörs över hur folk skräpar ner på hans marker känner han sig uppgiven inför lösningar och vill ha bättre stöd. 

– Vi har fått plocka säckvis med sopor men vart jag ska vända mig för att få stopp på det vet jag inte, säger han.

En del av nedskräpningen kopplar han till bärplockare som har lämnat sina läger. Men på andra håll finns det andra förklaringar till nedskräpningen. Han menar att en del använder skogen som sin soptipp.  

Enligt polisen kommer det in få anmälningar om nedskräpning i skogar.

– Mörkertalet är nog stort, säger Kjell Bond, polisinspektör i Dalarna.

Jan-Erik Westlund hör till de som inte polisanmält nedskräpningen – följ med ut i skogen där han visar hur det kan se ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.