Dalarna är ett av de län där antalet skogsägare minskat mest. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skogsägarna har blivit färre – stort tapp i Dalarna

Publicerad

Drygt 300 000 personer ägde skog i Sverige under 2017, det är en minskning med fem procent på tio år. Det visar ny statistik från Skogsstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. Tappet har varit störst i Norrbotten, Kalmar och Dalarna.

– Den statligt ägda arealen har ökat i Norrland, men orsakssambanden här är inte helt utredda. Generellt är skogsägandet relativt statiskt från år till år med små förändringar, säger Linn Christiansen på Skogsstyrelsen till Siren.

Vid en minskning i ägarantalet handlar det ofta om att skogsägare köpt upp mark från sina grannar, uppger Linn Christiansen.

Fler kvinnliga skogsägare

Statistiken visar samtidigt att andelen kvinnliga skogsägare i riket uppgick till 38,2 procent i fjol, en marginell ökning sedan 2007. Andelen kvinnliga skogsägare var klart högst i landet i Stockholm, på 44 procent.

Antal skogsägare i Dalarna efter kön under en tioårsperiod, från 2007 till 2017. Foto: Nyhetsbyrån Siren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer