Foto: Brandkåren Norra Dalarna

Skogsbrand väster om Nås – helikopter på plats

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i skogen i närheten av Nås i Vansbro kommun. En fäbodstuga ska ha skadats av branden.

Enligt larmet till SOS Alarm ska det ha varit brandflyget som upptäckte skogsbranden strax efter klockan 14.30 på fredagseftermiddagen.

– Det brinner på ett hygge och det verkar vara en skogsmaskin som orsakat branden, berättar Johan Szymanski, räddningschef på Brandkåren Norra Dalarna.

Enligt räddningsregion Bergslagen ska det handla om ett område på omkring 2,5 hektar, alltså ungefär ytan av 3,5 fotbollsplaner, som brinner och även en fäbodstuga ska ha börjat brinna.

– Det har brunnit i en del av en fäbod. Något mindre hus ska ha brunnit ned också, berättar Szymanski.

Inväntar helikopter

Åtta enheter är på plats för att bekämpa branden, enligt SOS-alarm. Även en helikopter arbetar med släckning från luften, uppger SOS vid 17.15. Enligt Brandkåren Norra Dalarna ska det blåsa kraftigt, vilket försvårar släckningen.

Vid 19:45 uppger räddningschef Johan Szymanski att det är lugnt på platsen. Delar av den åtta enheter stora räddningsstyrkan håller på att packa ihop. Räddningstjänsten kommer finnas kvar på platsen för eftersläckning ett par timmar till.  

Foto: Brandkåren Norra Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.