Foto: Anders Hansson

Naturvårdsbränningar på fyra platser i Dalarna

Publicerad

Säsongen för länsstyrelsernas arbete med naturvårdsbränningar i skyddade skogsområden närmar sig. Genom att genomföra kontrollerade bränningar hjälper man de arter som annars skulle försvinna i skogarna. I Dalarna ska det brinna på fyra platser

Arbetet ingår i det femåriga EU-projektet ”Life Taiga”, där man bränner skyddad skog under kontrollerade former. Dalarna är ett av de 14 län som ingår i projektet. Här planeras bränningar på fyra platser.

– Säsongen drar förhoppningsvis igång inom några veckor. De fyra platser vi hoppas och siktar på att kunna bränna är Skattlösbergs Stormosse ett par mil utanför Ludvika, Haftaheden i Äppelbo, ett område i Svärdsjö och vid Gåsberget i Furudal, säger Anders Heurlin, projektledare länsstyrelsen Dalarna.

Tallmiljö och lövmiljö bränns

Syftet med bränningarna är att ge bättre förutsättningar för de växter och djur som behöver en brand för att överleva. Anders Heurlin berättar att det är två olika slags miljöer som kommer att brännas på de olika platserna i Dalarna – tallmiljöer och lövmiljöer.

– Naturvärdena kopplat till tall kräver mer eller mindre att marken brinner. Då blir det varma och öppna skogar där de brandgynnande arterna och tallen trivs. Om man inte bränner de här skogarna kommer de att växa igen och tätas på, med framförallt gran, som gör att skogarna blir slutna och fuktiga.

Gåsberget i Furudal och området i Svärdsjö har andra sorters miljöer med naturvärden kopplat till löv.

– Där har det brunnit en gång i tiden och efter branden har det kommit upp väldigt mycket löv, björk framförallt men också asp, och de behöver också brinna för att det ska fortsätta vara löv i området. Annars händer samma sak som med tallmiljöerna, att lövträden blir utkonkurrerade av gran.

2 000 hektar bränns i Sverige

Från maj till september planeras cirka 40 bränningar att genomföras inom alla de län som deltar i projektet. Projektet pågår mellan 2015 och 2019 och under projekttiden ska totalt cirka 2 000 hektar skog brännas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.