Skolan drabbas hårt när asylboende stänger

Publicerad

Just nu pågår stängningen av många asylboenden i landet. Något som har stor påverkan på bland annat skolan i Fredriksberg i Dalarna där över hälften av eleverna nu måste flytta.

– Det är tråkigt, man har ju blivit kompis med dem, säger Wilma Halvarsson som är elev på skolan.

Hon förlorar flera vänner.

– Alla utom två kommer att flytta, säger Wilma.

Zackharia och hans familj är asylsökande och kommer från Afghanistan. De har bott några månader i Fredriksberg i Ludvika kommun.

– Jag vill bo kvar i Fredriksberg för att jag har så många kompisar här, säger han.

LÄS MER: Nu stänger asylboendena i Dalarna

Mer än hälften måste flytta

Innan jul hade skolan 96 elever, under vårterminen kommer det bara att bli 40 stycken kvar. Och det är inte bara eleverna som är ledsna.

– Det är ju vänner som man fått under ett års tid som flyttar vidare. Det blir tråkigt för alla, både elever och för lärare som har lärt känna eleverna och knytit lite band till dem, säger läraren Johanna Levin.

LÄS MER: Nyanlända fördubblade elevantalet i Fredriksberg

Lärarjobb försvinner

Förutom att elevantalet minskar kraftigt så innebär Migrationsverkets beslut att avveckla asylboenden i Fredriksberg även att lärarjobb kommer att försvinna från orten.

– Det är jättetråkigt för mig som har fått nya arbetskamrater och det är ju tråkigt för den som inte har jobb efter juni när vikariatet har löpt ut, säger Johanna Levin.

Hon är kritisk till Migrationsverkets tillvägagångssätt.

– Jag tycker att avtalen som Migrationsverket tecknar med privata aktörer kan följa terminerna i skolan så att eleverna inte behöver flytta mitt i sista terminen. Man ställer höga krav på skolan att ordna platser åt eleverna, att vi ska undervisa och bedöma och att eleverna ska göra framsteg. Men de får inte riktigt chansen att visa vad de kan när de flyttar mitt i terminen.

Väcker svåra frågor

De asylsökande eleverna vet inte riktigt var de hamnar efter flytten, något som är svårt för lärarna på Fredriksbergsskolan att bemöta.

– De undrar ju saker som ”vem ska ta hand om mig och vem ska möta mig i skolan nu”, säger Johanna Levin.

Se ett längre inslag här:

Skolan drabbas hårt när asylboende stänger

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet