Hur gick skolarbetet om båtbuller, som tog dem till VM, till? Och hur känns det att ställa upp i VM? Hör Kajsa Norman och Harriet Källberg berätta i klippet. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Faluelever gjorde skolarbete om båtbuller – nu tävlar de i forsknings-VM

Publicerad

Hur påverkas fiskar av buller från båtar? Det gjorde Kajsa Norman och Harriet Källberg på Lugnetgymnasiet ett skolarbete om – nu möter de ungdomar från hela världen i forsknings-VM.

– Vi förstod knappt att vi bedrev forskning utan tyckte det mest var kul att göra ett skolarbete, säger Kajsa Norman.

Under måndagen inleddes forskning-VM där ungdomar från hela världen möts. Tävlingen sker i år digitalt och totalt har 1,8 miljoner ungdomar varit med i uttagningstävlingarna. 

Det är nu 1 800 personer som tagit sig till final, varav 7 av dem är svenska.

– Vi har lite koll på de svenska bidragen men inte de utländska så det ska bli jättekul och intressant att se vad de andra gjort, säger Harriet Källberg.

”Behöver inte vara så komplicerat”

Harriet och Kajsa blev uttagna till Sveriges Unga Forskningslag med sitt skolarbete om buller från mindre fritidsbåtar och hur det påverkar fiskarna i sjön Runn. 

– Det är kul att upptäcka att forskning inte behöver vara så komplicerat, säger Kajsa Norman.

Forsknings-VM kommer pågår till den 21 maj och totalt tävlar de om 5 miljoner dollar i prispengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.