Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se renoveringen inifrån. Foto: Hannes Forssell/SVT

Skolrenovering blev 40 miljoner kronor dyrare – utredning visar på brister i projektet

Uppdaterad
Publicerad

När Åvestadalsskolan i Avesta skulle renoveras beräknades det kosta 40 miljoner kronor. Slutnotan är nu uppe i 100 miljoner kronor. En utredning tillsattes för att undersöka hur renoveringen kunde bli så dyr. Den utredningen är nu klar.

2019 beslutades det om en renovering av den drygt 50 år gamla Åvestadalsskolan i Avesta. Kostnaderna för projektet har skenat. Renoveringen beräknades till en början kosta 40 miljoner kronor. I juni 2020 sköts det till 12 miljoner kronor och i augusti beviljade styrelsen för det kommunala bostadsbolaget Gamla byn ytterligare medel på 28 miljoner kronor. Totalt är renoveringskostnaderna nu alltså upp i 100 miljoner kronor, något som dt.se tidigare rapporterat om.

– Vi kämpar för att komma under 100 miljoner, säger vd Ulf Egerfält.

Ska inte leda till hyreshöjningar

En utredning tillsattes för att se över vad som gjorde att kostnaderna kunde skena och nu är rapporten klar. Det visar sig att den analys av renoveringsbehovet som gjordes 2018 hade stora brister. Under renoveringens gång har det därför dykt upp fel som behöver åtgärdas men som det inte funnits täckning för i budgeten.

De extra miljonerna kommer till största delen att bekostas med lån och kommer inte att leda till några hyreshöjningar enligt vd:n. En följdeffekt är dock att underhåll av bolagets fastigheter har fått skjutas upp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer