Foto: Sofie Lind, SVT

Skoterlederna i Dalafjällen hotade – förare avråds från åkning i mildvädret

Uppdaterad
Publicerad

Trots milt väder med regn är det många som kör på skoterlederna i Dalafjällen. Lederna kan då försämras eftersom att de inte håller för skoterkörning än.

Flera dagar av plusgrader och inslag av regn har påverkat vinterterrängen rejält i norra Dalarna. Både SOND, snöskoterområde Norra Dalarna, och Sälens snöskoterklubb har slagit larm om skoterledernas skick. Trots det är det många som åker längs dem, vilket kan påverka lederna för hela säsongen.

– Jag förstår att man är ivrig, men man måste vänta tills lederna har satt sig, säger Anna Eriksson från Sälens snöskoterklubb som preppar lederna i området.

Klubben har tryckt ihop det nuvarande snötäcket på lederna, men det behövs kyla. Grundarbetet är avgörande för hela säsongen.

– Får vi en bra grund nu, så har vi bra leder hela säsongen men annars får vi ojämna leder och att myrmarken inte hinner sätta sig. Därför är det jätteviktigt att lederna får vara orörda den första tiden vid kyla, säger Anna Eriksson.

Kan begå brott

Det är ett brott enligt terrängkörningslagen att köra skoter på ett underlag som inte är snötäckt. Och på en stor del av lederna så är det just snöbrist, trots att färska skoterspår syns här och var. Klubben manar därför människor i området att se över sin körning, eller helst avstå, tills kylan kommit och gärna flera dagar efter det.

Enligt prognosen väntas kyla och snö strax innan julafton.

– Det går att köra på vissa ställen men då måste man verkligen köra lugnt, ingen rivstart, jämn gas och att hålla till höger på lederna, uppmanar Anna Eriksson till.

Även Länsstyrelsen Dalarna gick på tisdagen ut med en vädjan till allmänheten om att tänka sig noga för innan man ger sig ut på skotern för att skydda naturen.

Länsstyrelsens råd till allmänheten:

  1. Åk endast skoter om du kan säkerställa att mark och växtlighet inte skadas. Läs på om när och hur du får köra skoter.
  2. Om du ser någon bryta mot gällande regler – prata med den och berätta om vad som gäller. Ofta handlar det om okunskap.
  3. Om det inte hjälper att prata med personen kan du tipsa eller anmäla till polisen som har tillsynen över terrängkörning.

Källa: Länsstyrelsen Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.