Foto: SVT

Skyddsombud anmäler Noretskolan än en gång för smuts

Uppdaterad
Publicerad

Än en gång slår skyddsombud på Noretskolan i Mora larm om dålig städning på skolan. Hygienen i lokalerna är ordentligt eftersatt och någon storstädning har inte gjorts på minst fem år, menar skyddsombudet Elisabet Sjudin, Lärarnas Riksförbund.

I ett brev som skickades in av skyddsombudet den 8 december 2016 begärde hon att Arbetsmiljöverket skulle meddela ett föreläggande eller förbud mot Noretskolan i Mora. Städningen på Noretskolan anses fortfarande vara otillfredsställande.

Skolan anmäldes även i april 2016 till Arbetsmiljöverket av samma skäl; dålig städning. Då hade både lärare och elever reagerat på den bristfälliga städningen, och lärarna oroade sig för att det kunde påverka hälsan för alla som vistades där. Det uppgavs då att dammråttorna var ”stora som åkersorkar”.

Elever väljer bort toaletten

I anmälan till Arbetsmiljöverket har det framkommit att eleverna väljer bort att gå på toaletten under skoltid på grund av den dåliga städningen, och det har vittnats om både blod och avföring som inte städats bort.

Vid inspektionen i januari 2017 observerades att flera klassrum och korridorer var nedsmutsade med damm, pappersskräp, godispapper, grus och sand.

Städfrågan lyft många gånger

Problemet med bristfällig lokalvård har lyfts många gånger av skolans skyddsombud. Det har hänt att personalen och även eleverna städar själva när det blivit för smutsigt och skräpigt.

– Man känner sig inte lika trygg, som att de bara skiter i oss när det inte är städat, sade Adam Johansson, elev på skolan när SVT pratade med honom i april förra året.

Inte nöjda med Sodexo

Den städning som är upphandlad av kommunen bedrivs av Sodexo som använder metoden Insta 800, som går ut på att olika utrymmen klassas enligt olika nivåer, det vill säga hur mycket smuts det får finnas på en viss yta. Genom visuella kontroller avgör städarna om det behövs städas.

Magnus Lantz, biträdande rektor och miljöansvarig för Noretskolan säger att Tekniska förvaltningen vid Mora kommun är nöjda med den nya leverantören, men att all personal på Noretskolan är missnöjda.

– Det här har ju varit en följetong ett tag nu och de flesta på skolan tycker inte att städningen är tillräcklig.

”Svårt att veta vilka krav vi kan ställa”

Personalen på Noretskolan är alltså missnöjda med det nya systemet, men eftersom Tekniska förvaltningen inte delar deras uppfattning om städningen är det svårt att förändra situationen.

– Det är upp till Tekniska förvaltningen eftersom de har hand om upphandlingen. Därför är det svårt för oss att veta vilka krav vi kan ställa, säger Magnus Lantz.

Han tror att ett stort problem är att skolan är alldeles för stor för den städpersonal de har i nuläget.

– Det är helt omöjligt att två personer ska hinna med den städning vi vill ha, säger Magnus Lantz.

Storstädning inte gjord

Så sent som i i april i år var fortfarande inte städningen bra enligt uppföljande kontroller. Storstädning hade inte gjorts som planerat och det fanns fortfarande ingrodda smutsfläckar, och allmänt smutsigt i gymnastiksalen och klassrummen där de lägre årskurserna håller till.

Senast den 31 augusti ska Noretskolan meddela sina åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, annars riskerar skolan 20.000 kronor i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.