Foto: Anders Hansson

Skyddsombudet: ”Kommunen borde månadsanställa sina timvikarier”

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge kommun borde månadsanställa sina vikarier inom äldrevården istället för att ha timanställda utan schema. Det kräver ett skyddsombud i hårt coronadrabbade Borlänge för att minska risken för smittspridning.

– Det finns många olika orsaker till smittspridningen, men en av de är att vi har många i kommunen som går på timanställning och rings in, säger Belinda Mattsson som är huvudskyddsombud på äldreboendet Åkershem i Borlänge. För dem är risken stor att de av ekonomiska skäl känner sig tvingade att gå till jobbet även om de inte är helt friska, eftersom de inte får ersättning på samma sätt vid sjukdom, menar hon.

Borlänges äldre har drabbats hårt av corona. Redan för drygt en månad sedan var sammanlagt 76 brukare av hemtjänst och boende på något av kommunens äldreboenden misstänkt eller konstaterat smittade av corona. 46 personer hade vid samma tidpunkt avlidit i misstänkt eller konstaterad covid-19.

Coronaviruset i Dalarna

Omsorgschefen i Borlänge anser inte att systemet med timvikarier som rings in och går mellan olika boenden har bidragit till smittspridningen.

Starta klippet för att höra hur skyddsombudet och omsorgschefen ser på situationen med timvikarier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet