Sluten psykavdelning för barn stänger på helgerna

Publicerad

Länets enda slutna psykiatriska avdelningen för barn håller helgstängt fram till maj på grund av sjuksköterskebrist.

LÄS OCKSÅ: Landstinget backar – psykavdelningen för barn håller öppet

Barnen som är inlagda på den slutna barnpsykiatriska avdelning 68 på Falu lasarett kommer från och med i dag, fredag, att flyttas någon annanstans över helgerna de närmaste månaderna.

– De hamnar på barnmedicin, avdelning 60, vuxenpsykiatrin i Säter, Örebro eller i Uppsala, säger Anna Ståhlkloo, verksamhetschef för barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna.

Landstingsledningen har satt stopp för stafettsjuksköterskor och vikarierna räcker inte till.

– Vi har timvikarier och har också använt sjuksköterskor från öppenvården som har gjort en del övertid. Det har vi gjort en längre tid och vi såg ingen annan lösning är att stänga över helgerna en period framöver, säger Anna Ståhlkloo.

En pappa som har sitt barn på avdelning 68 på Falu Lasarett hörde av sig till oss på SVT Nyheter Dalarna och han säger bland annat att det här är mycket jobbigt för både barnet och föräldrarna och att barnet kan må ännu sämre av att flytta runt mellan olika avdelningar med ny personal varje helg.

– Det är en jättetuff situation att ens barn mår dåligt och behöver vara på slutenvården, så redan där är det tufft. Så självklart vill man ha kontinuitet och en vård som ser likadan ut, säger Anna Ståhlkloo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet