Smedjebacken ser positivt på ekonomin

Publicerad

Smedjebacken är en av få kommuner i SVT Nyheters genomgång av kommunernas ekonomi som visar upp en relativt bra ekonomiprognos. Bra samarbetsklimat och stålkrisen är några av förklaringarna till varför.

Många prognoser från länets kommuner är dyster läsning. Men det finns några undantag. Ett av dem är Smedjebacken. Visserligen går man även här minus mot budget men räknar ändå med ett överskott. Och dessutom är det nästan alltid som sämst vid denna tidpunkt menar Kerstin Söderlund, kommunchef i Smedjebacken.

– Siffrorna brukar räta upp sig mot slutet av året, säger Kerstin Söderlund.

Smedjebacken har också en historia som spelar in. Stålkrisen slog stenhårt här under mitten på 90-talet och 10-15 år framåt. Befolkningen minskade, lägenheter revs och kommunen tvingades till stora besparingar.

– Idag har man väl inte heller byggt tillbaka den organisationen som fanns då så det kan ju förklara en del, säger Kerstin Söderlund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer