Foto: Hasse Holmberg/TT

SMHI: Risk för gräsbränder i Dalarna – värmevarning väntas också

Uppdaterad
Publicerad

SMHI gick under tisdagen ut med ett meddelande om höga temperaturer i länet, förutom i dalafjällen. På deras hemsida står det att det troligen kommer att övergå i en klass 1-varning om höga temperaturer på torsdag.

Enligt SMHI är kriteriet för meddelanden om höga temperaturer att den maximala dygnstemperaturen ligger på minst 26 grader, upp till 30 grader, tre dagar i rad.

Sådana temperaturer medför en ökad påfrestning på kroppen, särskilt för riskgrupper.

Ändras troligt till en varning

Om väderprognosen ändras till en maximal dygnstemperatur på minst 30 grader under minst tre dagar i följd, så uppdateras meddelandet till en varning. Något som SMHI tror kommer att hända på torsdag, på vissa håll i länet.

Risk för gräsbränder

Under tisdagseftermiddagen gick SMHI också ut med ett meddelande om risk för gräsbrand i länt, utom dalafjällen. Brandrisken är lokalt stor, främst kring Siljan.

Hälsoråd vid värmebölja

• Var uppmärksam på inomhustemperaturen

Risken för hälsoproblem ökar så snart temperaturen stiger inomhus. Riskerna ökar påtagligt när temperaturen utomhus når upp till 26 °C eller mer under tre dagar i följd.

• Drick mer

Vänta inte på att du blir törstig. Ät vätskerik mat, som grönsaker och frukt. Undvik stora mängder söta drycker och alkohol. Tänk på att personer i din närhet kan behöva hjälp med att få i sig vätska.

• Ordna sval miljö

Använd gardiner, persienner och markiser. Försök att vara på den svalaste platsen i bostaden. Vädra på natten när det är svalt.

• Ordna svalka

En kall dusch är det mest effektiva. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ. Använd löst sittande kläder i naturmaterial, de är svalare än åtsittande syntetkläder.

• Ta det lugnt

Undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

• Förvara läkemedel rätt

Förvara mediciner svalare än 25 °C grader eller i kylskåp. Läs om förvaring på förpackningen.

• Var uppmärksam

Varningssignaler kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls, andningsfrekvens samt nytillkommen yrsel och onormal trötthet. Muntorrhet och minskad urinmängd kan vara tecken på vätskebrist. Om du tar något läkemedel, t.ex. vätskedrivande, kan dosen behöva justeras. Kontakta sjukvården för specifika råd kring just din eller dina närståendes hälsa.

Fakta: krisinformation.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.