SMHI varnar för hårda vindar under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

En orange vädervarning, som är den andra nivån av tre, har utfärdats av SMHI för fjälltrakterna i Dalarna under söndagskvällen.

Från och med söndag väntas åter hårda vindar över stora delar av Sverige då ett lågtryck norrifrån och ett högtryck söderifrån ”krockar”.

– Ja, de slåss lite om utrymmet. Högtrycket pressar på söderifrån och lågtrycket rör sig lite söderut och mellan de här blir det trångt och luften får fart, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Vid lunchtid på söndagen kommer det att blåsa mycket hård vind på kalfjället i Dalarnas och Jämtlands län, och under kvällen ökar vinden ytterligare i de södra delarna vilket gör att SMHI går ut med en orange varning. På kalfjället kan vindarna nå styrkor på 20-27 m/s.

– I och med att det blir blåsigt och ymnigt snöfall så avråds man från att vara ute om man inte vet vad man håller på med, säger Therese Fougman.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog förklarar vad som är nytt bakom varningarna. Foto: Daniel Ivarsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer