SMHI:s varning gäller för flera län under lördagen. Foto: Terje Pedersen/TT

SMHI varnar för plötslig ishalka

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har gått ut med en varning för plötslig ishalka för flera län under lördagen. En av olyckorna i halkan inträffade i rondellen i Brunflo i Jämtlands län på lördagen, och en lindrigare kollision med en buss inträffade. Se bilderna från bärgningen i videon nedan.

SMHI har utfärdat en klass-1 varning över hela Dalarna som gäller under lördagsmorgonen och fram till lördag kväll. Varningen beror på ett snöfall som väntas övergå i regn som kan falla på kalla vägbanor.

Samma varning gäller även över Gävleborg, Jämtland, Västernorrland, Västmanland, Uppsala och Värmland under hela lördagen.

Halt på vägarna

En av olyckorna som inträffade på lördagen var en lindrigare kollision mellan en personbil och en buss i Brunflo, någon mil söder om Östersund i Jämtlands län. Personbilföraren undkom med lindrigare skador och uppger att det var halt på platsen.

Polisen utfärdade en ordningsbot då personbilsföraren inte iakttagit väjningsplikt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se när bilen bärgas efter olyckan i rondellen i Brunflo på lördagsmorgonen. Foto: SVT

Definition för Varning klass 1 plötslig ishalka:

Visa

Väderförhållanden som medför plötslig ishalka – exempelvis underkylt regn, regn på kalla vägbanor eller regn som följs av snabbt tillfrysande vägbanor.

Om prognosen ändras till kraftigare underkylt regn med 3 mm eller mer inom 6 timmar uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer