Smittskyddsläkare Helena Ernlund ser att antalet fall av covid-19 minskar i Dalarna. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Smittskyddsläkaren: Kurvan går åt rätt håll – trots fler turister

Publicerad
Trots att besökstrycket har ökat och fler turister har börjat komma till Dalarna så har smittspridningen inte tagit ny fart. Smittskyddsläkaren Helena Ernlund säger att trenden går i rätt riktning.
– Vi är jätteglada att det går åt rätt håll, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Det var förra veckan som Länsstyrelsen kom med en lägesrapport där man beskrev att det var ett mycket högt besökstryck i Dalarna och allt färre som efterlever riktlinjerna. Även i Telias trafikrapport går det att se att antalet aktiva har ökat den senaste veckan jämfört med tidigare veckor i juli.

Men det här verkar ändå inte ha lett till en ökat smittspridning av covid-19.

– Det fortsätter att gå åt rätt håll vad gäller antalet fall och vi har färre som är inlagda på sjukhus och på IVA, intensivvårdsavdelningen. Så hittills har vi inte sett någon ökad smittspridning trots att det kommit fler turister, berättar Helena Ernlund, smittskyddsläkare.

Finns ändå farhågor

Däremot ser hon farhågor med att det kan leda till en ökad smittspridning om det fortsätter att komma turister.

– Säg att man trängs på en restaurang och sedan är någon sjuk, då kan det lätt bli en smittspridning. Det är därför det är otroligt viktigt att verksamheter ser till att göra det möjligt för besökare att följa rekommendationerna, till exempel att man inte släpper inte för mycket folk, förklarar hon.

Blir det en andra våg?

I nuläget går det inte att se om det kan bli en andra våg i Dalarna, inte heller om det skulle kunna bli det på grund av att fler besöker länet.

– Folkhälsomyndigheten pratar ju om olika scenarier, antingen kommer det minska, eller så blir det små toppar där det blir små utbrott på flera håll. Sedan om det leder till en andra våg är svårt att säga. Det beror på hur många som blir sjuka eller var det är någonstans.

– Vi kommer inte kunna se det här förrän folk börjar träffas i högre grad, som när skolorna drar igång igen, avslutar Helena Ernlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet