Vad undrar skolorna när de hör av sig och har distansstudier effekt på smittspridningen? – Biträdande smittskyddsläkare i Dalarna, Helena Ernlund svarar i videon. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Smittskyddsläkaren om distansundervisningen för högstadieelever: ”Väljer man att hålla öppet är det viktigt att ha koll på utvecklingen”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan beskedet om att även högstadieskolor nu har möjlighet att bedriva distansundervisning har Smittskydd Dalarna fått samtal från skolor i länet som funderar över hur man ska göra inför skolstarten. Rådet är att vidta andra åtgärder innan man beslutar om fjärrundervisning.

– Vi har inga särskilda råd att ge till kommunerna, mer än att man kan vidta anda åtgärder i första hand innan man fattar ett sådant beslut om distansundervisning, säger Ernlund.

”Se över matsalar och personalrum”

Sådana åtgärder kan vara till exempel att se över om olika klasser kan börja vid olika tider för att minska trängseln, se till att hålla ihop klasser och inte blanda grupper, att se över matsalar och framförallt att se över personalrum.

Coronaviruset i Dalarna

– Det är ovanligt att elever smittar lärare, däremot ser vi spridning personal emellan. Där är det viktigt att man ser över personalrum så man inte sitter trångt till exempel, säger Helena Ernlund.

Högre spridning bland ungdomar

Just nu har vi en högre smittspridning bland ungdomar än bland övriga befolkningen i Dalarna, även om skillnaden inte är jättestor.

– Det är en högre andel av ungdomarna som är sjuka, ungefär 15-16 procent att jämföra med ungefär 13 procent av befolkningen i stort, så har det varit i många veckor. Innan jul hade vi en del högstadieskolor där många elever var sjuka, säger Ernlund och fortsätter:

– Vi får se hur det utvecklar sig nu efter jullovet. Väljer man att hålla öppet är det viktigt att ha koll på utvecklingen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet