Smittskyddsläkaren i Dalarna om julen: ”Ha inte stora fester”

Publicerad

Det är troligt att antalet fall av covid-19 kommer att öka och eventuellt kommer Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer inför julen. Det säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare i Region Dalarna. Här svarar hon på hur du kan tänka kring julfirandet i år.

– Det är bra att redan nu tänka att man inte kan ha hur stora fester som helst, säger hon.

Troligtvis står vi inte inför en situation där vi har lika många covidfall som i våras fram till julhelgen, enligt Helena Ernlund.

– Men dessvärre är det troligt att antalet fall kommer att öka, säger hon.

Om huruvida det kommer att gå att räkna med att fira jul med släkt och vänner i år säger Ernlund att det är bra att uppmuntra till vaccination, ha god handhygien, men också att det kan vara bra att förbereda sig för att stora fester kan bli inställda:

– Man ska tänka på att det måste ske smittsäkert och att man ska undvika trängsel.

Smitta, vaccin och restriktioner i Dalarna – här svarar smittskyddsläkarna på era frågor

Pinnat inlägg

Hej!

Tack för alla bra frågor.! Tyvärr hann vi inte svara på alla.

Vi tackar för alla svar och för att ni förlängde frågestunden! Frågorna var otroligt många och bra men tyvärr hann inte alla som ställt frågor få svar. Förhoppningsvis har någon ställt en liknande fråga så att ett svar kan hittas där!

Pinnat inlägg

Emma • Vad är er rekommendation kring användningen av antigentest? (snabbtest).

Hej! Antigentest/snabbtest ska inte användas vid symtom på covid-19. Proverna kan ge falskt resultat (t.ex. kan testet visa att man inte har covid-19 fastän att man har det!). Eftersom att man tar testet själv utan att lämna in resultatet så får sjukvården ingen information om testet visar att man har covid-19. Därmed så blir man inte kontaktad av sjukvården för mer information om hur man ska bete sig om man har covid-19. Om man har symtom så ska man ta ett så kallat PCR-test som bokas via 1177.

Pinnat inlägg

Maja • Kan man ta spruta nr 3, 4,5 mån efter spruta nr. 2, för att få den före jul. Är 73 år och fick sista sprutan 26/7

Hej Maja! Folkhälsomyndigheten rekommenderar att det ska gå minst 6 månader mellan dos 2 och dos 3. För personer över 65 år så räcker det med 5 månader mellan doserna.

Pinnat inlägg

Hej! Nu är Helena Ernlund och jag på plats och svarar på era frågor.

Pinnat inlägg

Annika • Hur lång tid efter covid-19 vaccinationen har den tagit, en två tre veckor eller på en gång vid sticktillfället?

Hej Annika! Vaccinationen ger skydd två veckor efter dos 2

Pinnat inlägg

Maria • En fråga som jag själv tycker är lite dum men funderar på. Tvål och handsprit tar död på viruset när jag tvättar händerna,men om jag bara sköljer av händerna med vatten, sitter viruset kvar då? Kan inte tänka mig att viruset har hulingar.

Hej Maria! Det är en bra fråga tycker jag. Det stämmer som du skriver att tvål och vatten eller handsprit förstör virusets hölje och därmed effektivt inaktiverar det. Att bara skölja med vatten kan skölja bort en del virus och smuts från händerna, men det kommer ändå att finnas kvar mikroskopiska smutspartiklar och virus på händerna som kan smitta.

Pinnat inlägg

Maria • Jag är superallergisk och fick ta vaccindos 1 och 2 på sjukhus. Nu när det visar sig att skyddet inte räcker längre än såhär blir jag tveksam till att ta 3 dosen.
- Hur ofta behöver vi fylla på vaccinet? En gång i halvåret känns sjukt.
I mitt fall då även själva vaccinationen i sig är en risk och det faktum att jag är under 40 år, undrar jag om det verkligen är motiverat.
Dessutom om Omikron ger milda symptom, så kanske det får vara den här gången. Med det sagt, tror jag att det blir svårt att motivera ”alla” att ta den 3 dosen. Det behövs verkligen bra argument och svar.

Hej Maria!

Jag förstår att det är krångligare för dig som är allergisk och inför en tredje dos bör du förstås kontakta läkare igen. Men vi rekommenderar verkligen att man tar en tredje dos när det gått 6 månader, både för sin egen skull, och för att få bukt med pandemin som fortsätter att orsaka svår sjukdom och även dödsfall runtom i världen. Smittspridningen ökar i många länder, inklusive Sverige, trots att vi har en hög vaccinationstäckning så en tredje dos behövs. Vi vill alla börja kunna leva som vanligt igen så fort som möjligt.

Hur ofta vi kommer att behöva fylla på med vaccin vet vi inte än, kanske en gång per år under åtminstone några år?

Pinnat inlägg

Anna • 100 personer utan covidpass låter mycket med tanke på hur andra länder agerar. Dessutom kan man ju få vara ännu fler på restauranger och annat som inte räknas som allmän sammankomst. Kommer nya rekommendationer eller kommer vi att avvakta som tidigare istället för att säkra upp och ligga steget före? Hur tänker man med rekommendation om munskydd?

Hej Anna! Folkhälsomyndigheten förbereder för att det kan bli fler restriktioner i samhället för att begränsa smittspridningen. Det kan bli aktuellt med fler rekommendationer om smittspridningen ökar. Munskydd är en åtgärd som kan bli aktuell, t.ex. i kollektivtrafiken.

Pinnat inlägg

Lisa • Kommer Sverige att rekommendera munskydd i kollektivtrafiken liksom de flesta andra europeiska länder?

Hej Lisa! Folkhälsomyndigheten kan komma att införa ytterligare rekommendationer om smittspridningen ökar, där munskydd i kollektivtrafiken är en möjlig åtgärd.

Pinnat inlägg

Lena • Angående tredje dosen så sägs inget om de som tillhör riskgrupp. Vad gäller om man tillhör riskgrupp och inte är 65+?

Hej Lena! Riskgrupper under 65 år ingår i nästa grupp som ska få dos 3. Vi kan tyvärr inte säga exakt när det blir aktuellt, planering pågår för fullt.

Pinnat inlägg

Annika • Varför har jag inte samma lukt efter Corona ,det har snart gått ett år sen jag va sjuk i covid

Hej Annika! Långvarigt luktbortfall är ett speciellt och besvärligt symtom vid covid-19. För de flesta så återkommer lukten gradvis inom loppet av 6 månader. Tyvärr så kvarstår luktbortfallet under längre tid hos ett fåtal personer. Covid-19 är fortfarande en relativt ny sjukdom, vi håller fortfarande på och lär oss hur längre luktbortfall kan kvarstå efter covid-19.

Pinnat inlägg

Undrande • Hur smittar Corona egentligen? Får man i sig det genom att få det på händerna och klia sig i ögat eller drar man i sig det via luftvägarna? Nån som vet?

Hej!

Coronaviruset som orsakar covid-19 sprids genom små droppar från luftvägarna hos den som är infekterad/sjuk. Små droppar från luftvägarna kommer ut när man t.ex. hostar, nyser eller pratar. Vid nära kontakt med en infekterad person så kan man bli smittad. För att bli sjuk måste viruset ta sig in via ögon, näsa eller mun. Viruset kan även överföras via ytor, t.ex. ett dörrhandtag där viruset finns och som hamnar på händerna och om man sedan tar sig i ansiktet så kan man bli smittad.

Pinnat inlägg

Sam Smitt • Smittar Omikronvarianten innan man får symptom? Är det en luftburen smitta?

Hej!

Med största sannolikhet smittar den, precis som andra varianter, några dagar innan man får symptom. Vi vet ännu inte om det är någon skillnad i smittsamhet jämfört med de andra varianterna, men den smittar sannolikt som de andra varianterna. Så här skriver Folkhälsomyndigheten:


"Spridning av covid-19 sker framför allt vid nära kontakter mellan personer genom små och stora droppar från luftvägarna. När en infekterad person nyser, hostar, talar eller andas ut sprids små droppar till omgivningen. Smittan kan ta sig in i kroppen både via inandning eller genom att man rör med orena händer i ögon eller på slemhinnor i näsa och mun."

Pinnat inlägg

Saga • Fått Astra zeneca dos 1 och 2, ska nu få den tredje, vilken blir då bäst Moderna eller Pfizer?

Hej Saga!

Det spelar ingen roll, båda går lika bra.

Pinnat inlägg

Saga • Får barn samma mängd per dos vaccin som vuxna?

Hej Saga! Barn från 12 år vaccineras i nuläget, de får samma dos som vuxna.

Pinnat inlägg

Stig Andersson • Hur gör vi? Pensionärsklubb ”70+ are” som planerat julbord mitten i december c:a 50 personer?

Bra fråga. Det låter som en väldigt trevlig sammankomst som säkert många ser fram emot. Tyvärr så har vi en ökande smittspridning och Folkhälsomyndigheten förbereder för eventuellt fler restriktioner om smittspridningen ökar ytterligare. Jag råder er att redan nu planera för ett så säkert evenemang som möjligt ur smittskyddssynpunkt, dvs med möjlighet att hålla avstånd vid bordet, stor välventilerad lokal för att underlätta att hålla avstånd, att deltagarna är vaccinerade, handsprit vid julbordet osv.

Pinnat inlägg

Majvor Eriksson • Vilket skydd kan jag räkna med att ha då det har gått nio månader mellan dos två och tre?

Hej Majvor! Studier från Israel visar ett gott antikroppsskydd knappt 2 veckor efter tredje dosen. Erfarenheten som vi har i Dalarna är att boende på äldreboenden har fått ett bra skydd efter tredje dosen, även då det gått 9 månader mellan dos två och tre.

Pinnat inlägg

Ulrika • Jag har dos tre. Resten av familjen har två. Ska vi vara livrädda för den nya mutationen?!

Hej Ulrika!

Vi vet ännu inte om den nya mutationen ger allvarligare symptom, är mera smittsam eller om vaccinerna fungerar sämre. Vi kommer inom kort att få veta åtminstone om vaccinerna, men jag tycker inte att ni behöver vara livrädda. Rapporterna hittills från Sydafrika har så vitt jag hört rört sig om lindrigt sjuka, men vi behöver mer information.

Pinnat inlägg

Bodil • Jag fick min tredje dos av Pfizers covidvaccin lördag 27 november. Hur säker kan jag känna mig att vistas i folksamlingar t ex affärer, besöka frisör nu? Vilket skydd antas tre doser av vaccinet ha mot den nya virusvarianten?
Om vaccinet inte skyddar mot den nya varianten när kan vi då räkna med en fjärde dos av ett modifierat (eller helt nytt vaccin)?

Hej Bodil!

Du har börjat få skydd av din tredje dos men fullt skydd har du efter 10-14 dagar. Vi vet dock ännu inte hur vaccinerna skyddar mot omikron. Det vet vi troligen inom ett par veckor.

Om vaccinet skyddar dåligt mot nya varianter kan det bli aktuellt med en fjärde dos.

Pinnat inlägg

Stålmannen • Varför inte släppa på med under 65. Går synnerligen långsamt.. borde gå att vaccinera 700 per/dag på varje VC..

Hej!

Vi planerar intensivt för att så snabbt som möjligt vaccinera så många som möjligt. Fler vaccinatörer anställs t ex. Vårdcentralerna har även väldigt mycket annan vård som behöver bedrivas.

Pinnat inlägg

Anette Lundberg Häggblad • Hej! Om man fått 2 doser med Moderna, kan man då, få dos 3 av Pfizer?

Hej Anette!

Ja. Man erbjuds i första hand det vaccin man fick som dos 1 och 2, men om det t ex inte finns just då, går det lika bra med vilket mRNA-vaccin so helst.

Pinnat inlägg

Susanne • Hej! Rekommendationen är att dos 3 ska tas 6 månader efter spruta nummer 2. Vad jag förstår så kommer det inte att vara möjligt. Hur tänker ni om det?

Hej Susanne!

Vårt mål är att ge alla dos 3 så snabbt vi kan efter att det har gått 6 månader (även om rekommendationen är tidigast 6 månader efter dos 2). Men det man vet är att även om antikroppsnivåerna har börjat sjunka efter 6 månader, betyder det inte att man direkt löper mycket större risk att bli sjuk. Man har fortfarande ett skydd som sjunker successivt.

Pinnat inlägg

Mia • Hej
Kommer ni i regionen att se till att personalen får sin vaccination, inkl 3: sprutan?

Alltså rätt omgående

Hej Mia!

Vård- och omsorgspersonal på SÄBO, hemtjänst och inom hemsjukvård i kommunerna erbjuds dos 3 sedan några veckor. Den här veckan börjar vi erbjuda personal i regionen, som arbetar patientnära dos 3 (påfyllnadsdos).

Pinnat inlägg

Annette • Bör personer i medicinsk riskgrupp under 65 år isolera sig snart igen? Eller hur länge kan man lita på att vaccinet verkar efter dos 2? Nu med nya virusmutationen vet vi ju ingenting å andra sidan.

Hej Anette!

Se svaret ovan till Susanne. Om smittspridningen ökar kan det komma fler restriktioner från Folkhälsomyndigheten, men jag tycker att det är viktigt att vi alla redan nu börjar tänka mer på att hålla avstånd och undvika trängsel.

Inom ett par veckor vet vi nog hur pass bra vaccinerna skyddar mot omikron.

Pinnat inlägg

gravid • När får vi gravida +35 år vår 3e dos?!?!!?

Hej!

Det ska först och främst ha gått 6 månader efter dos 2 men ni ingår i nästa grupp som blir aktuell för dos 3. Jag kan i nuläget inte säga exakt när det blir, men planering pågår.

Pinnat inlägg

uppdaterade vaccin • Hej. Det verkar ju som att det gamla vaccinet vi använder idag inte fungerar så bra på de nya mutationerna. När kommer man ställa krav på företag att uppdatera precis som man gör med influensavaccinet?

Det vaccinet vi använder idag togs fram på ursprungs varianten av corona från våren 2020. Därefter har det skett en massa mutationer.

Känns onödigt att vaccinera en 3e dos när det inte ger så bra effekt. Är det för att det finns ett så stort lager av vaccin i Sverige att vi först måste göra oss av med detta?!?!?

Snälla svara ärligt! Säg inte att vaccinet har tipptopp effekt på mutationerna. Det vet vi och företagen att det inte har!

Hej!

Vi vet att mRNA-vaccinerna (Modernas och Pfizers vaccin) ger ett bra skydd mot allvarlig covid-19 även av mutationer vi hittills har haft. Det är det allra viktigaste.

Men det stämmer att de inte ger ett lika bra skydd mot lindrig covid p g a t ex delta. De skyddar bättre mot covid-19 p g a de "ursprungliga" varianterna. Hur det skyddar mot omikron vet vi ännu inte, men förhoppningsvis får vi besked inom ett par veckor. Om det inte skyddar bra, är det förstås, som du är inne på, väldigt viktigt att man snabbt ändrar vaccinerna!


Vi ger dos 3 för att skydda de sköraste mot allvarlig sjukdom och död. Vi ser tydligt att utbrotten på våra särskilda boenden i princip försvann när de boende där fått sin tredje dos. Det är inte onödigt.



Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet