Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör smittskyddsläkaren om julen och vad som är det viktigaste just nu. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Smittskyddsläkaren i Dalarna om julen: ”Ha inte stora fester”

Publicerad

Det är troligt att antalet fall av covid-19 kommer att öka och eventuellt kommer Folkhälsomyndigheten med nya rekommendationer inför julen. Det säger Helena Ernlund, smittskyddsläkare i Region Dalarna. Här svarar hon på hur du kan tänka kring julfirandet i år.

– Det är bra att redan nu tänka att man inte kan ha hur stora fester som helst, säger hon.

Troligtvis står vi inte inför en situation där vi har lika många covidfall som i våras fram till julhelgen, enligt Helena Ernlund.

– Men dessvärre är det troligt att antalet fall kommer att öka, säger hon.

Om huruvida det kommer att gå att räkna med att fira jul med släkt och vänner i år säger Ernlund att det är bra att uppmuntra till vaccination, ha god handhygien, men också att det kan vara bra att förbereda sig för att stora fester kan bli inställda:

– Man ska tänka på att det måste ske smittsäkert och att man ska undvika trängsel.

SVT rapporterade · Smitta, vaccin och restriktioner i Dalarna – här svarar smittskyddsläkarna på era frågor

Pinnat inlägg

Hej!

Tack för alla bra frågor.! Tyvärr hann vi inte svara på alla.

Vi tackar för alla svar och för att ni förlängde frågestunden! Frågorna var otroligt många och bra men tyvärr hann inte alla som ställt frågor få svar. Förhoppningsvis har någon ställt en liknande fråga så att ett svar kan hittas där!

Pinnat inlägg

Emma • Vad är er rekommendation kring användningen av antigentest? (snabbtest).

Hej! Antigentest/snabbtest ska inte användas vid symtom på covid-19. Proverna kan ge falskt resultat (t.ex. kan testet visa att man inte har covid-19 fastän att man har det!). Eftersom att man tar testet själv utan att lämna in resultatet så får sjukvården ingen information om testet visar att man har covid-19. Därmed så blir man inte kontaktad av sjukvården för mer information om hur man ska bete sig om man har covid-19. Om man har symtom så ska man ta ett så kallat PCR-test som bokas via 1177.

Pinnat inlägg

Maja • Kan man ta spruta nr 3, 4,5 mån efter spruta nr. 2, för att få den före jul. Är 73 år och fick sista sprutan 26/7

Hej Maja! Folkhälsomyndigheten rekommenderar att det ska gå minst 6 månader mellan dos 2 och dos 3. För personer över 65 år så räcker det med 5 månader mellan doserna.

Pinnat inlägg

Hej! Nu är Helena Ernlund och jag på plats och svarar på era frågor.

Pinnat inlägg

Annika • Hur lång tid efter covid-19 vaccinationen har den tagit, en två tre veckor eller på en gång vid sticktillfället?

Hej Annika! Vaccinationen ger skydd två veckor efter dos 2

Pinnat inlägg

Maria • En fråga som jag själv tycker är lite dum men funderar på. Tvål och handsprit tar död på viruset när jag tvättar händerna,men om jag bara sköljer av händerna med vatten, sitter viruset kvar då? Kan inte tänka mig att viruset har hulingar.

Hej Maria! Det är en bra fråga tycker jag. Det stämmer som du skriver att tvål och vatten eller handsprit förstör virusets hölje och därmed effektivt inaktiverar det. Att bara skölja med vatten kan skölja bort en del virus och smuts från händerna, men det kommer ändå att finnas kvar mikroskopiska smutspartiklar och virus på händerna som kan smitta.

Pinnat inlägg

Maria • Jag är superallergisk och fick ta vaccindos 1 och 2 på sjukhus. Nu när det visar sig att skyddet inte räcker längre än såhär blir jag tveksam till att ta 3 dosen.
- Hur ofta behöver vi fylla på vaccinet? En gång i halvåret känns sjukt.
I mitt fall då även själva vaccinationen i sig är en risk och det faktum att jag är under 40 år, undrar jag om det verkligen är motiverat.
Dessutom om Omikron ger milda symptom, så kanske det får vara den här gången. Med det sagt, tror jag att det blir svårt att motivera ”alla” att ta den 3 dosen. Det behövs verkligen bra argument och svar.

Hej Maria!

Jag förstår att det är krångligare för dig som är allergisk och inför en tredje dos bör du förstås kontakta läkare igen. Men vi rekommenderar verkligen att man tar en tredje dos när det gått 6 månader, både för sin egen skull, och för att få bukt med pandemin som fortsätter att orsaka svår sjukdom och även dödsfall runtom i världen. Smittspridningen ökar i många länder, inklusive Sverige, trots att vi har en hög vaccinationstäckning så en tredje dos behövs. Vi vill alla börja kunna leva som vanligt igen så fort som möjligt.

Hur ofta vi kommer att behöva fylla på med vaccin vet vi inte än, kanske en gång per år under åtminstone några år?

Pinnat inlägg

Anna • 100 personer utan covidpass låter mycket med tanke på hur andra länder agerar. Dessutom kan man ju få vara ännu fler på restauranger och annat som inte räknas som allmän sammankomst. Kommer nya rekommendationer eller kommer vi att avvakta som tidigare istället för att säkra upp och ligga steget före? Hur tänker man med rekommendation om munskydd?

Hej Anna! Folkhälsomyndigheten förbereder för att det kan bli fler restriktioner i samhället för att begränsa smittspridningen. Det kan bli aktuellt med fler rekommendationer om smittspridningen ökar. Munskydd är en åtgärd som kan bli aktuell, t.ex. i kollektivtrafiken.

Pinnat inlägg

Lisa • Kommer Sverige att rekommendera munskydd i kollektivtrafiken liksom de flesta andra europeiska länder?

Hej Lisa! Folkhälsomyndigheten kan komma att införa ytterligare rekommendationer om smittspridningen ökar, där munskydd i kollektivtrafiken är en möjlig åtgärd.

Pinnat inlägg

Lena • Angående tredje dosen så sägs inget om de som tillhör riskgrupp. Vad gäller om man tillhör riskgrupp och inte är 65+?

Hej Lena! Riskgrupper under 65 år ingår i nästa grupp som ska få dos 3. Vi kan tyvärr inte säga exakt när det blir aktuellt, planering pågår för fullt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet