Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Om den ökade trängseln bidrar till större smittspridning märks senare – hör smittskyddsläkaren berätta mer i videoklippet. Foto: TT/SVT

Smittskyddsläkaren om trängseln: ”Kan se smittspridning först om några veckor”

Uppdaterad
Publicerad
Trots rapporter om ökad trängsel bland allmänheten, samtidigt som antalet turister ökar i länet, har inte vården påverkats – än.
– En ökad smittspridning i dag, det ser vi först om några veckor, säger Anders Lindblom, smittskyddsläkare.

Regionens smittskydd ser i dagsläget inga tendenser till en ökad smittspridning av covid-19 i områden där många turister befinner sig. I stället ser de en avplaning av antalet nyinsjuknade och att antalet personer som behöver vårdas på intensivvårdsavdelning ligger på en stabilt låg nivå.

Men om den ökade trängseln i samhället, som länsstyrelsen fått in flera rapporter om, bidrar till en större smittspridning – ser regionen först om några veckor.

– Skulle vi få det nu under sommaren så blir det en ökad belastning på sjukvården, speciellt nu när vi vill att vår personal som har slitit hårt under våren ska få sin semester i sommar, säger Anders Lindblom.

Hör smittskyddsläkaren Anders Lindblom berätta mer i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet