Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittskyddsläkaren Helena Ernlund tror att smittspridningen kan öka ytterligare och uppmanar till att följa den rekommendation som Region Dalarna berättade om i förra veckan. Foto: Henrik Kilefors /SVT

Smittskyddsläkaren: ”Tror smittspridningen ökar några veckor till”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen är på rekordnivåer i Dalarna men andelen smittade som behöver vård på sjukhus är inte alls lika stor med omikron-varianten. Region Dalarnas smittskyddsläkare Helena Ernlund säger att det finns en möjlighet att vi snart når kulmen och att covid-19 därefter kan bli en sjukdom som vilken annan som helst.

Trots att provtagningen inte är lika omfattande som tidigare rapporterar Region Dalarna 2 642 nya corona-fall sedan den senaste rapporten i fredags.

– Den absoluta majoriteten blir bara lindrigt förkylda så helt klart är omikron en lindrigare, men mer smittsam, variant, säger Helena Ernlund.

Det stora problemet för Region Dalarna just nu är inte att vårda alla smittade utan att personal är sjuka och att vården i stort därmed blir underbemannad.

Flera experter har i dagarna sagt att vi kan närma oss slutet på pandemin?

– Man har sett vid tidigare pandemier att viruset har förändrats så att det ger lindrigare sjukdom, som omikron, så det är absolut en möjlighet. Vi har ju också länge pratat om att förmodligen kommer covid-19 att bli en infektion som kommer säsongsvis och inte ger någon allvarligare sjukdom, säger Helena Ernlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet