Studentfest, examensdag och mottagning med släkten – hur ska man tänka? Hör smittskyddsläkarens tips inför de kommande veckorna. Foto: SVT

Smittskyddsläkarens rekommendationer inför årets skolavslutning och student

Uppdaterad
Publicerad

Student och skolavslutning står för dörren, men vilka rekommendationer är det egentligen som gäller och hur ska den som vill fira tänka? Smittskyddsläkaren Anders Lindblom tipsar.

Färre covid-patienter vårdas nu på sjukhusen i Dalarna och antalet smittade går långsamt nedåt. Men enligt regionen utgör skolbarn och ungdomar en stor andel av antalet smittade i Dalarna. Nu stundar skolavslutningar och studentfirande.

– Vi kunde se att smittspridningen tog fart efter skolavslutningarna förra året, så därför försöker vi nu att få ned trängseln kring dessa. Försök att hålla ihop klasserna och ha inte stora utspring, säger smittskyddsläkaren Anders Lindblom.

Coronaviruset i Dalarna

Sticker något område ut där smittan är högre?

– Borlänge och Falun har just nu den största smittspridningen, men det faller sig naturligt då de också har de största befolkningarna. Men samtidigt syns en liten nedgång i antalet smittade den senaste veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet